Нови Статии

USA-Излизане от рецесията

За Сащ спечелването на войната стана стратегически императив. Буш остана без алтернатива. Този възел може да бъде разсечен само с война, която ще хвърли своята турболенция, чийто изход не може и д асе предвиди. Войната, евенуалната победа на САщ и окупирането на Ирак ще промени геополитическата карта на Близкия Изток и на целия свят. В момента на приключването на този анализ (28 януари) предполагаме, че атаката срещу Ирак ще започне в началото на февруари. Възможни са и изненади в обратната посока, които са за предпочитане, но едва ли ще променят същността на процеса. Буш е в толкова лоша позиция, че вече не може да чака.

Той трябва да атакува Ирак, защото това е сценарият от самото начало на Операция 11ти септември, която предвиждаше удар срещу Саддам като начален етап на глобалния кръстоносен поход. Войната ще ескалира антиамериканизма и омразата към САЩ до бепрецедентни мащаби.САЩ отново ще са пред дилемата, какаво е по-добро - да бъдат обичани или да се страхуват от тях и да ги мразят. Вашингтон стигна до извода, че не може да си гарантира любовта на света (още повече че света няма никакви основания да е влюбен в новия суперполицай) и избра страха. Причините за войната, която реално започна преди няколко месеца, сме анализирали неведнъж. Тук ще посочим, че САЩ от гледна точка на своите интереси трябва не само д аспечелят войната, но и да окупират Ирак със собствени сили.

За това е и безпрецедентното концентриране на американски части, което се дъбжи на пряката причина за войната - нефтът. Ирак е на второ място в света, след Саудитска Арабия, със своите огромни залежи. По този начин САЩ искат да решат енергийния си проблем, което ще постави началото на излизане от рецесията. Другата по важна причина е геополитиката. Както и да се гледа картата, Ирак е най стратегическата страна между Средиземно море и Персийския залив. Тя има обща граница с Йордания, Сирия, Турция, Иран, Кувейт и преди всичко със Саудитска Арабия. Ако САЩ окупират Арабия, това трябва да стане по закона на победата. Те няма да преговарят. Ще имат огромни военноморски, военновъздушни и пехотни сили в сърцето на този район и ще излъчват сила на 360 градуса наоколо , в радиус хиляди километри. Само за няколко месеца САЩ ще останат и най голямата местна сила. Ако към това се прибави и присъствието им в Централна Азия и Афганистан, ще се разбере огромната промяна в световната геополитика. Вестинк "Строго Секретно"
Дизайн :