Тази категория представлява въпроси и отговори на различни теми, дискутирани от Welt der Wunder, предаване на немската телевизия RTL. Всеки месец категорията ще бъде актуализирана с нови любопитни факти. Категорията се подготвя и с участието на seine saint denis style

Има ли говорещи възглавници?

Студентка от института по дизайн "Парсънс" в Ню Йорк /САЩ/ е разработила говореща възглавница, която прави безжична връзка между чата и реципиента на съобщенията, съобщи сайтът Ню лончис.


Темата на проекта е "Създаване на безжични играчки". Идеята на говорещата възглавница е да ви информира, че имате съобщение по електронната поща или чата.

От компютъра във възглавницата по безжичен път постъпват подбрани съобщения от любимия човек, например "Ехо", "На път съм" или "Говори с мен".

Човек може да си почива или да се приготвя за сън и пак да получи съобщението.

Върху възглавницата светва подходящ символ, който показва дали любимият скоро ще си дойде, или ви вика да отидете до компютъра и да му отговорите на някой въпрос.

Защо човек пуши?

В повечето случаи в отговор на въпроса за причините за пушенето се чува един от следните варианти: за да се премахне стреса, за да се освободи човек от завладелите го чувства или за да се съсредоточи и събере мислите си.


Непушачите смятат тези доводи за жалки оправдания, но и много от тях посягат към цигара, когато са силно ядосани или страдат.

Специалисти от Университета на Калифорния (University of California), които са изучили връзката между вредните навици и особеностите на характера, дават научно обяснение за това.

До неотдавна се смяташе, че влечението към пушенето е изключително физиологично обусловено. Днес науката смята, че в този процес важна роля играе и характерът на човека. Ръководителят на изследването д-р Стивън Поткин и неговите колеги са проучили кои черти на характера карат хората да изпитват силна потребност от цигари.

Оказва се, че пушенето е по-присъщо за хората с т.нар. тежък характер. Учените твърдят, че по-склонни към тютюнопушенето са именно тези със зъл нрав и заядлив характер.

Същевременно специалистите са установили, че цигарите наистина имат пагубно влияние върху умствената дейност въобще, тъй като никотинът намалява скоростта и точността на мислене, способността да се разрешават задачите, а води и до значително влошаване на паметта.

Имало ли е риби преди 100 милиона години?

Австралийски любители палеонтолози откриха в щата Куинсланд фосили от един от най-древните видове риба, предаде ИТАР-ТАСС. Тя е нещо средно между риба-меч и баракуда и е живяла преди 100 милиона години.


По време на разкопките вниманието на изследователите привлякъл предмет, напомнящ череп на неизвестно животно.

След подробно неколкомесечно изследване на находката тя се оказала глава на неизвестна досега на науката праисторическа риба, която е била по-дълга от два метра.

Кога започва новият ледников период?

Учени от Главната (Пулковска) обсерватория на Руската академия на науките /РАH/ предупреждават, че в близко бъдеще температурите на Земята ще започнат да се понижават. Ще има и известно затопляне, но в крайна сметка ще е налице глобално застудяване, съобщиха Интерфакс и Нюзру.

"Като изследвахме промените в потока на слънчевата енергия, стигнахме до извода, че в периода 2012-2015 година ще започне бавно понижаване на температурите, а през 2055-2060 година ще настъпи глобално застудяване, което ще продължи около 60 години.

След това ще има нов цикъл - на затопляне" - каза за Интерфакс завеждащият сектора за космически изследвания на Пулковската обсерватория Хабибуло Абдусаматов. Ученият съобщи още, че през 2007 г. в Пулковската обсерватория ще пристъпят към създаване на комплекс апаратури, позволяващи климатичните промени да бъдат проследявани от космоса.

Според изследователя, уникалното оборудване може да бъде монтирано от руски учени на Международната космическа станция (МКС) още през 2008 г. "В света все още не съществува апаратура с подобна голяма точност. Ние се надяваме, че в края на 2008 г. комплексът ще бъде доставен на борда на руския сегмент на МКС и от 2009 г. ще можем да започнем редовни наблюдения" - каза Абдусаматов.

Като се използват получените с новата апаратура данни, ще бъдат съставяни точни прогнози за предстоящите климатични промени: включително да се определи времето на настъпване и степента на предстоящото глобално застудяване.

Ученият съобщи, че Федералната космическа агенция на Русия е отпуснала 20 милиона рубли - половината от средствата, необходими за осъществяването на проекта. Сега обсерваторията търси спонсори, които да осигурят останалата част от парите, необходими за изработката на научното оборудване.

Има ли ген на глада?

Изследователи от университета в швейцарския град Фрибург и страсбургския университет “Луи Пастьор” (Франция) определиха гена, който отговаря за усещането за глад.


По този начин те дават в ръцете на нарколозите и диетолозите мощно оръжие против хранителните заболявания и алкохолизма. Генът, наречен от учените “Пер2”, играе при активизирането си ролята на дразнител, изпращащ електрически импулси, които се интерпретират от организма като призив към хранене.

Определянето на тази малка “тухличка” от нашето ДНК открива по-нататъшния път към синхронизирането на “биологическия часовник” на човека и времето за хранене. Това, според учените, “е многообещаващо за разработването на терапевтично лечение на хранителни заболявания, за коригиране на теглото или проблеми със съня. То ще помогне да се справим с депресиите и хроничния алкохолизъм”.

Един от изводите в изследването е установяването на факта, че нарушаването на дейността на гена “Пер2” води не само до твърде чести хранителни заболявания като анорексията и булимията, но е и един от факторите, водещи до алкохолна зависимост.