Има ли ген на глада?

Изследователи от университета в швейцарския град Фрибург и страсбургския университет “Луи Пастьор” (Франция) определиха гена, който отговаря за усещането за глад.


По този начин те дават в ръцете на нарколозите и диетолозите мощно оръжие против хранителните заболявания и алкохолизма. Генът, наречен от учените “Пер2”, играе при активизирането си ролята на дразнител, изпращащ електрически импулси, които се интерпретират от организма като призив към хранене.

Определянето на тази малка “тухличка” от нашето ДНК открива по-нататъшния път към синхронизирането на “биологическия часовник” на човека и времето за хранене. Това, според учените, “е многообещаващо за разработването на терапевтично лечение на хранителни заболявания, за коригиране на теглото или проблеми със съня. То ще помогне да се справим с депресиите и хроничния алкохолизъм”.

Един от изводите в изследването е установяването на факта, че нарушаването на дейността на гена “Пер2” води не само до твърде чести хранителни заболявания като анорексията и булимията, но е и един от факторите, водещи до алкохолна зависимост.
Дизайн :