БГ учен: Време е за ”среща” на Луната

Ние досега вярваме в Господ, а сега трябва да го видим, категоричен е ст.н.с., заместник-директор на Института по космически изследвания в БАН Лъчезар Филипов по повод откритията на американските астронавти на Луната.

И не смятам, че тази среща трябва да се отлага, защото в крайна сметка цялата еволюция на човечеството е подчинена на антагонизъм, тоест висш подчинява нисш. Така че ние трябва да сме готови и нас да ни подчинят или поне да ни помогнат, казва ст.н.с. Лъчезар Филипов в интервю за БГНЕС.

 

Прочети още...

Ноев ковчег на Луната

Ако цивилизацията на Земята бъде унищожена от сблъсък с астероид или ядрена катастрофа, спасението може да дойде от космоса - от Ноев ковчег на Луната, пише в. "Таймс".
Идеята за лунна информационна банка, която да бъде изградена под повърхността на ествествения спътник на Земята, е обсъдена на конференция в Страсбург. Според специалистите така оцелелите хора ще разполагат с вариант за възстановяването на човешката раса. Базова версия на хранилището ще съдържа хард дискове с информация за ДНК последователностите, както и инструкции за топене на метали или засаждане на растения. По-късно в ковчега могат да бъдат поставени живи образци, като например микроби, животински ембриони, семена на растения и дори културни реликви. 

Прочети още...

Интернет-доставчици обсъждат филтриране на съдържанието

   От появата си на бял свят досега, интернет-доставчиците играеха ролята на широко отворени информационни супер-магистрали, позволяващи данните да преминават необезпокоявано между потребителите и интернет.
   Но доставчиците може би са на път да въведат ново понятие - "трафик-ченге". На малко експертно събиране относно цифровото пиратство по ТВ NBC, Майкрософт, няколко компании за филтриране на данни и телеком-гигантът AT&T обсъдиха дали е дошло времето да започне филтриране на ниво доставчици, на съдържание, подлежащо на авторски права.
  Такова филтриране вече съществува в сайтове като YouTube и някои университетски мрежи. Филтрирането на ниво доставчик означава, че вашият доставчик може скоро да започне да "подслушва" интернет-връзката ви в търсене на материал, нарушаващ нечие авторско право.
  "Това, което правим, за да спрем пиратството, не работи. Този факт не е тайна", заяви Джейма Чикони, вице-президент на AT&T. Той каза още, че AT&T е говорила с технологични компании и с членове на M.P.A.A и R.I.A.A относно създаването на техники за цифрови печати, които да бъдат прилагани на ниво доставчици.
  "Силно заинтересувани сме от възможността за технологично решение и смятаме, че решение на ниво доставчици е оптималният начин да се справим с проблема", заяви още той. "Съзнаваме, че още не сме успели, но съществуват множество обещаващи технологии. Но ние сме отворени за дискусии с редица компании, в това число NBC Universal, за да се опитаме да изследваме различните технологии, които са на разположение".
  Организациите за граждански интернет-права се противопоставят на идеята за такъв тип филтриране с аргументите, че то е равносилно на Биг Брадър, контролиращ свободата на словото. Според тях такова филтриране може да блокира използването на материали, които са напълно легални.

Автор: Брад Стоун

Ноев ковчег на норвежкия остров Шпицберген

Своеобразният Ноев ковчег на норвежкия остров Шпицберген, чиято цел е да съхрани най-важните земеделски култури на планетата в случай на катаклизъм, днес ще бъде официално открит. В събитието, отстоящо на около 1000 км от Северния полюс, ще участват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, природозащитничката и носителка на Нобелова награда за мир Вангари Матай и други официални лица. Хранилището, издълбано в скалите на вечнозамръзналия остров, се състои от три просторни камери с размери 27 на 10 м, до които се стига по дълъг тунел. То може да съхранява до 4.5 млн. сорта от всички познати на Земята земеделски култури, за да бъде възможно подновяването им, ако те бъдат унищожени при катаклизъм или поради промени в климата.

Прочети още...

На летището във Феникс ще се проверява с X – лъчи

Image Международното летище във Феникс ще тества нова федерална проверяваща система ,която изследва х-лъчи в тялото на пасажера за експлозиви и други оръжия. Технологията ,нар.backscatter,изработена от няколко години,но не е използва досега от САЩ.

Транспортната администрация по безопасност ,каза ,че са открили начин да представи по-добре машинните детайли,така че нормалните графични изображения да бъдат по-ясни,което ще е по-ефективно при разкриването на бомби и други опасности.Агенцията казва,че ще предостави информация за технологията по-късно този месец, но една машина ще заработи на 4-терминал по Коледа.

Уеб-страницата на агенцията по безопасност ,съобщава,че тази технология ще бъде използвана като вторична процедура,т.е тези пътници ,за които има съмнения при първия преглед,ще бъдат подложени на х-лъчи.

Дори тогава,пасажерите ще има възможност да избират между backscatter и традиционното претърсване.Според официалните власти,други летища в САЩ ще имат технология за х-лъчи в началото на 2007година.

Технолигията е била вече използвана в затвори и от агенти за борбата срещу наркотиците,както и в Лондонското летище Heathrow. Ангеницията по безопасност казва,че технолигията ще е полезна откриването на течни и пластични експлозиви и други неметални оръжия ,които могат да бъдат изпуснати от стандартните метални детектори.

Някои казват, че изображенията с висока резолюция, които обрисуват ясно очертанието, тялото на пътника, плюс такова нещо окачено на него, като бижута - са обидни.От Агенцията за безопасност обявяват,че ще има специалист,който ще проверява на определено място всеки по отделно . Другите пътници, и дори служителя на контролния пункт няма да имат достъп до снимката,която ще бъде веднага изтрита след като човека бъде проверен.

източник:.www.infowars.com