Голямата конспирация

Докато критиците на войната в Ирак търсят все по-дълбоко корените й, зловещият неоконсервативен заговор, подлъгал страната и съюзниците й да нападнат Ирак, изглежда все по-мащабен.

Помните ли всичките гръмки приказки за загадъчните оръжия за масово поразяване, които се смяташе, че Саддам Хюсеин разработва? По-неподготвеният читател би се изненадал като види от кои хора бяха изречени те: "Искаме значително да намалим заплахата, която представлява иракската програма за оръжия за масово поразяване" - Бил Клинтън, 17 февруари 1998 г. "Саддам Хюсеин ще използва тези оръжия за масово поразяване отново, както е правил десет пъти от 1983 г. насам" - Самюъл Бъргър, съветник по националната сигурност на президента Бил Клинтън, 18 февруари 1998 г. "Саддам Хюсеин предпочита да харчи парите си за разработване на оръжия за масово поразяване и дворци за приятелите си" - Мадлин Олбрайт, държавен секретар в администрацията на Клинтън, 10 ноември 1999 г. "Изхождаме от общото убеждение, че Саддам Хюсеин е тиранин и заплаха за мира и сигурността в региона.

Той пренебрегва исканията на ООН и разработва оръжия за масово поразяване и средства за пренасянето им" - сенатор Карл Левин, на 19 септември 2002 г. Сега сенаторът настоява президентът Джордж Буш да изготви график за изтегляне на американските войски от Ирак, но не може да излъже никого. Очевидно е, че и той беше част от провоенния заговор. "Ние знаем, че Саддам Хюсеин е скрил на различни места в страната химически и биологически оръжия. Убедихме се, че е невъзможно да спрем опитите на Ирак да се сдобие с оръжия за масово поразяване и трябва да приемем, че те ще продължат докато Саддам е на власт" - Ал Гор, 23 септември 2002 г. Забележително е, че бившият вицепрезидент звучи точно като сегашният, очевидно и двамата са в играта.

"От много години знаем, че Саддам Хюсеин търси и разработва оръжия за масово поразяване" - сенатор Тед Кенеди, 27 септември 2002 г. Да, това е същият Тед Кенеди, който по-късно обяви, че Джордж Буш и приятелчетата му са замислили войната в ранчото на президента в Тексас. "Гласувам да бъде позволено на президента на Съединените щати да използва сила, ако е необходимо, за да разоръжи Саддам Хюсеин, и го правя, защото вярвам, че ако Саддам Хюсеин притежава смъртоносен арсенал от оръжия за масово поразяване, той заплашва сериозно нашата сигурност" - сенатор Джон Ф. Кери от Масачузетс, 9 октомври 2002 г. Толкова много участници в заговора? Ранчото в Тексас, където според Тед Кенеди е била замислена войната, трябва да е било препълнено.

Естествено, има много хора, според които всички тези конспиратори са само невинни жертви на докладите на разузнаването, манипулирани от администрацията на Буш и после представени на такива известни с наивността си фигури като Бил Клинтън, Ал Гор и Джон Кери. Но за съжаление на поддръжниците на тази теория, едно след друго разследванията, извършени от представители и на Републиканската, и на Демократическата партия, не намират доказателства за подобна манипулация. Можем да цитираме единодушно одобрения доклад на комисията по разузнаването към Сената: "Комисията не откри никакви доказателства, че лица от администрацията са се опитвали да принудят, манипулират или по друг начин да накарат анализаторите да променят мнението си по въпроса за оръжията за масово поразяване на Ирак." Това е доста категорично. Независимата комисия Роб-Силбърман стигна до подобни изводи.

Това, на което ставаме свидетели днес, е добре познато от историята. Ако една война приключи с победа, всички политици я подкрепят. Но ако има трудности, оказва се, че същите тези политици никога не са я одобрявали. Или пък са били подлъгани да я подкрепят. И нещо повече, войната е резултат от дълбок тъмен заговор. Франклин Д. Рузвелт някакси е накарал японците да нападнат Пърл Харбър, Линдън Джонсън е участвал в конспирация, за да ни вкара във Виетнам, а сега Джордж Буш и хората му са манипулирали данните от разузнаването, за да ни въвлекат във войната в Ирак. Войната в Афганистан обаче не се дължи на заговор. Естествено. Тя върви по-добре. actualno.com
Дизайн :