Интернет-доставчици обсъждат филтриране на съдържанието

   От появата си на бял свят досега, интернет-доставчиците играеха ролята на широко отворени информационни супер-магистрали, позволяващи данните да преминават необезпокоявано между потребителите и интернет.
   Но доставчиците може би са на път да въведат ново понятие - "трафик-ченге". На малко експертно събиране относно цифровото пиратство по ТВ NBC, Майкрософт, няколко компании за филтриране на данни и телеком-гигантът AT&T обсъдиха дали е дошло времето да започне филтриране на ниво доставчици, на съдържание, подлежащо на авторски права.
  Такова филтриране вече съществува в сайтове като YouTube и някои университетски мрежи. Филтрирането на ниво доставчик означава, че вашият доставчик може скоро да започне да "подслушва" интернет-връзката ви в търсене на материал, нарушаващ нечие авторско право.
  "Това, което правим, за да спрем пиратството, не работи. Този факт не е тайна", заяви Джейма Чикони, вице-президент на AT&T. Той каза още, че AT&T е говорила с технологични компании и с членове на M.P.A.A и R.I.A.A относно създаването на техники за цифрови печати, които да бъдат прилагани на ниво доставчици.
  "Силно заинтересувани сме от възможността за технологично решение и смятаме, че решение на ниво доставчици е оптималният начин да се справим с проблема", заяви още той. "Съзнаваме, че още не сме успели, но съществуват множество обещаващи технологии. Но ние сме отворени за дискусии с редица компании, в това число NBC Universal, за да се опитаме да изследваме различните технологии, които са на разположение".
  Организациите за граждански интернет-права се противопоставят на идеята за такъв тип филтриране с аргументите, че то е равносилно на Биг Брадър, контролиращ свободата на словото. Според тях такова филтриране може да блокира използването на материали, които са напълно легални.

Автор: Брад Стоун

Дизайн :