МВР вече ще следи и всички контакти в интернет

МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа.

Това става ясно от публикувана в "Държавен вестник" съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Данните за действията в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията. Те, както и досега, ще се предоставят от операторите по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд.
Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясняват експерти пред вестник "Сега". Телефонните оператори вече са осигурили такъв достъп, тъй като и досега в законите имаше такова изискване. Те съхраняват данни за това от кой номер е дошло повикването, от коя клетка, ако обаждането е от мобилен телефон, и колко време е продължил разговорът. Новото е, че обхватът се разширява и с тотално следене на интернет, което ще започне от 15 март догодина. Вече ще се събират данни за времето, в което потребителят е седял в мрежата, за изпращача и получателя на всяко съобщение, както и за началото и края на разговорите в мрежата през програми като Skype. Информацията трябва да се съхранява от операторите в продължение на 12 месеца. Това изискване е записано в директива на ЕК от 2005 г. и новия Закон за електронните съобщения. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм. Наредбата изисква всяка година до 31 март операторите да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби и др., колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно ще се праща и на Европейската комисия. /БГНЕС
БГНЕС

Източник: netinfo.bg

КОМЕНТАРИ ЗА СВОБОДАТА В ИНТЕРНЕТ 

Депутати обявиха война на масоните!

snimlaВойна на масоните обявиха депутатите. Магистратите, които участват в Братството на зидарите, да бъдат изгонени от съдебната власт, иска зам.-шефът на жълтите в парламента Минчо Спасов. Той внесе екзотичния текст в съдебния закон, който се гледа на второ четене.

Прочети още...

Дискавъри се приземи успешно

Совалката Дискавъри се приземи успешно в Кейп Канаверал, Флорида.

Минути преди приземяването, заради лошите атмосферни условия бе променена пистата за кацане. По време на 13-дневната мисия в Космоса совалката достави на Международната космическа станция хранителни продукти, вода и оборудване.

Екипажът на Дискавъри осъществи три излизания в открития Космос, през които бе свършена работа по обезопасяването на полетите на совалките, както и ремонт на част от оборудването на МКС.

С помощта на автоматичния манипулатор Пиърс Селър и Майкъл Фосъм събраха данни за совалката и изпробваха нови технологии за ремонта на термоизолацията на "Дискавъри".

Представиха история на Ордена на тамплиерите

Уникално издание на официалната история на Ордена на рицарите тамплиери беше представено на третата международна среща на Ордена.Автор на книгата е Лео Тис - официалният архивар на Ордена на рицарите тамплиери. Пред тамлиери от Австрия, Сърбия и Гърция беше обявена и дарителската дейност на българските рицарите.

Орденът е създаден през 1118 година като орден от воини-монаси. Не е подчинен на светските и църковните власти, а лично на папата. Главната им цел - да закрилят християните.

С годините тамплиерите натрупват богатства, защото охраняват главните пътища на Светите зами. Разгромът идва на 13 октомври, петък, 1307 година. По нареждане на крал Филип Хубави всички таплиери са арестувани, а имотите им - конфискувани.

И досега се носят легенди къде са скрити несметните им съкровища.

Самият Велик Архивар на тамплиерите Лео Тис казал за БНТ след представянето на книгата си, че знае седем места в Европа, където може да бъде намерено съкровището.

Днес последователите на тогавашните рицари се занимават с благотворителност. За тази година българските рицари са дали 100 000 лева за социални дейности. Предвижда се построяването на Дом за стари хора в Каварна, който ще струва около 5-6 млн. лева.

2006 година

Кръвопролития, епидемия от птичи грип и разрушителни земетресения ни очакват през 2006 г. Много от досегашните прогнози на Аш-Шарани се сбъднаха

2006 предсказания През 2006 г. американският президент Джордж Буш ще бъде убит, израелският премиер Ариел Шарон ще остане в инвалидна количка, а светът ще узнае, че терористичните актове от 11 септември в САЩ са били организирани от израелските тайни служби МОСАД и американското разузнаване. Това са част от предсказанията за новата година, които известният тунизийски астролог Хасан аш-Шарани направи в края на декември м.г. за телевизия "Ал Арабия".

Прочети още...