Тайната на металните топчета

В мината “Уондърстоун” в Трансваал, Южна Африка, от двадесетина години работниците често намират в една скална формация на възраст около 2,8 милиарда години, метални топчета с диаметър между един и пет сантиметра, които имат върху големия си кръг и успоредно на него по три издълбани черти. Някои от топчетата са кухи, други са пълни с гъбесто вещество, което се разпада на прах, когато се разтроши топчето.

Освен това тези топчета се въртят бавно около собствената си ос, без да ги докосва никой. Според учените не е възможно геологически процеси да са образували топчетата. Професор Я. Р. Мелфер, завеждащ катедрата по геология в университета “Витватерсранд” в Йоханесбург, заявява: “За мен това е загадка. Не мога да си представя какво означават тези предмети.”

Във връзка с горните тайнствени топчета в списанието “Ейншънт Скайз”, брой 5 от 1979 година геоложката Бренда Й. Съливан специалистка по издирването на диаманти, от Макваси, ЮАР, пише: “По време на полевите си работи попаднах на един необичаен предмет: метална топка с диаметър 4 сантиметра, с три резки на еднакво разстояние, издълбани по и успоредно на екватора. Сферата е леко сплескана на всеки полюс.”

Топката бе изкопана в една пирофилитна мина близо до Отосдал в Западен Трансваал. Пирофилитът, наричан на английски още “уондърстоун”, е минерал, който се използва за пълнеж на бои, за електроизолация, за тебишири, за приготовление на вар и за ваяне на скулптури. Той влиза като съставна част и в производството на изкуствени диаманти. Намира се само в околностите на Хестоптефонтейн, край Отосдал. Минералът се бичи на блокове или плочи. Стотици метални топчета са били намерени досега в пирофилита, когато го режат. Директорът на мината ми каза, че е намирал топчета с диаметър 12 милиметра (!!!). Той също ми обясни, че топчетата са от два вида: едни са кухи, други са пълни с вещество, което той описва като “надробен кристал”.

Директорът на музея в Клекдорп, господин Рудолф Маркс, съобщава, че е наблюдавал как топчето се върти около собствената си ос веднъж или два пъти в годината. Разговарях с господин Маркс, който потвърди горния факт. Той добави, че топката се върти в обратна на часовниковата стрелка посока, в пълен кръг. Има една непочистена част, по която са полепнали късчета от пирофилит по повърхността на метала, затова е лесно да се наблюдава как топчето действително се върти. Мистър Маркс мисли, че въртенето може би се дължи на честите земни трусове в този район (ха-ха-ха-ха), но това не обяснява защо то се извършва всеки път в една и съща посока.

Според геолозите пирофилитът е бил образуван преди 2,6 до 2,8 милиарда години! Тогава как тези метални топчета, които очевидно не са естествени образувания, са проникнали в пирофилита?

Преписано от Horus от списание “Спектър” – броя от 1983 година (дано не ме съдят за авторските права – хехехехе :P)

 

 

Дизайн :