Руините на Мохенджо-Даро

snimkaСледващата година ще се навършат 86 години откакто индийските археолози Банерджи и Сахин са открили Мохенджо-Даро на един от островите на река Инд. Разкопките продължават и учените си блъскат главите върху тази тайна. Тайната на Мохенджо-Даро - чието име в превод от синдхи означава "Хълмът на мъртвите". Главният въпрос е защо преди 3500 години той е изчезнал и къде са отишли неговите жители? Мохенджо-Даро не е разрушен от вражи пълчища, в неговите останки не са намерени следи потвърждаващи нашествие, в местните жители не е открито и оръжие. Както е написал един руски автор те са "живеели в един оазис на мира" и това прекрасно кореспондира с нрава на древните индуси. Това е било протоиндийска земеделска цивилизация, която включвала и друг голям град в долината на великата река - Хараппа. Не са се нуждаели от армия и не са практикували завоевателни походи, нямало е и от кой да се отбраняват. Отпаднали са версиите и за наводнение, пожар, метеорит, изригване на вулкан, също така и епидемия. Удивително, но в града е съществувал водопровод.

Изследователите се обърнали към древната индийска хроника "Книга Дзаена" и открили в нея любопитно предание за извънземни същества, които долетели на метален кораб. Гостите мирно съжителствали с туземците, но после между тях възникнали спорове и част от жителите се изнесли в друг град. Там те си избрали управници, но споровете още повече се изострили. Вождът на извънземните разпоредил да се спусне огромно огнено копие над града на отцепниците. Копието достигнало целта си и унищожило града. Всеки който по-късно влизал в този град заболявал и умирал. Вождът събрал своите хора, влезли в корабите и напуснали. През 1979 год. англичанина Дейвънпорт и италианеца Винченти публикували нови данни за Мохенджо-Даро, авторите предполагали, че Хълмът на мъртвите е преживял някакъв мощен взрив и вкачеството на доказателство са били черните камъни събрани от улците на мъртвия град. В римския университет са проведени анализи, които показват, че това е глина спечена при температура 1400-1600 градуса. Девенпорт и Винченти установил, че древният град е разрушен от три ударни вълни. Всеки намирал се в епицентъра мигновенно се изпарил.

Друга разпостранена версия е свързана с физико-химически образувания (ФХО) в атмосферата или така наречената Черна мълния. Това е ФХО, което може да съществува достатъчно дълго при което отделя отровни газове. Предполага се, че появата на огромно количество ФХО, който се самовзрвявали са унищожили Мохенджо-Даро. Всичко това са само хипотеза, а бъдещето се надяваме, че ще донесе нещо повече за рзгадаването на тази загадка в Индия.

По материали от www.ufolog.ru
Дизайн :