Незаконни трансплантации в б."Св.Екатерина"

здравни конспирации В болница “Света Екатерина” са извършвани незаконни бъбречни трансплантации. За 2004 и 2005 година са направени 20 такива трансплантации. Това каза по време на пресконференция в болница “Св. Екатерина” доц. Красимир Гигов, председател на Съвета на директорите на болницата. По думите на Гигов - не е спазван Законът за трансплантациите и това била и една от причините, заради които бившият директор на Агенцията за трансплантация д-р Янко Начков е бил свален от длъжност и на негово място е бил назначен проф. Христо Куманов. “Не е допустимо директорът на агенцията да не е знаел за нарушенията в “Света Екатерина”, каза още Гигов.
Преди около два месеца - след убийството на банкера Емил Кюлев - на летище София бе задържан руснак, който се оказа, че е бил един от донорите на извършваните бъбречни трансплантации. От там инспекторите се натъкнали на регулярно извършваните в болницата трансплантации при неспазване на законовите изисквания. При 20–те трансплантации не е била уведомявана Агенцията по трансплантации, освен това не са били спазвани изискванията за роднинство при донорство, поясни Гигов. Точно с тези изисквания се гарантира предотвратяване евентуална търговия с органи, коментират специалистите. За всяка от тези трансплантации е било заплащано на болницата, като според хирурзи цените са варирали около 13 000 и 15 000 евро.

До този момент на бившия директор на "Света Екатерина" проф. Александър Чирков имало наложени шест административни наказания. Икономическа полиция обаче все още прави проверки в болницата и наказанията могат да станат и повече - това допълни доц. Красимир Гигов. Чирков е подписал граждански договор с болничното заведение и ще продължава да оперира в клиниката.

Оше една далавера имало в "Света Екатерина". Фирмата, предоставила скенер на болницата, получава по 120 евро от всеки извършен преглед на пациент с апаратурата или не по-малко от 60 хиляди евро на месец. Болницата изплаща скенера на цена 4,5 млн.лв, а на пазара той струва не повече от 2,5 млн. лв. Лечебното заведение е сключило договор за съвместна дейност с фирмата, заобикаляйки Закона за обществените поръчки, посочи Гигов. Освен тази клауза в договора има още много такива, които са в огромна тежест за "Св. Екатерина", допълни той. Въпросната фирма е CC med International, каза доц. Гигов. Правят се консултации с юристи за прекратяването на този договор и се уточнява проблемът, свързан с плащането на неустойки, обясни Красимир Гигов.

Бившият директор на "Света Екатерина" Александър Чирков в момента е в Германия. Чирков е близък с екс ТВ-водещия Кеворк Кеворкян, който е сред най-добрите приятели на настоящия главен прокурор Никола Филчев. В правомощията на прокуратурата е да разпореди задържането на професор Чирков и да му наложи забрана да напуска страната. Засега от прокуратурата не са обявили подобни намерения.

През седмица името на Чирков бе спрягано като възможен кандидат за президент на новата партия на Яне Янев и бившия конституционен съдия Георги Марков.

Няма нужда да напомням, че болницата е дело на масоните и на MG Holding...На практика, това е болницата на ПРОСВЕТЕНИТЕ ...
Дизайн :