в. Борба, В. Търново: Масони вдигат храм на хълма Света гора

Масонски храм на Скотиш райт ще бъде издигнат на Света гора, научи в. “Борба”. Първият камък на бъдещия храм е бил поставен в навечерието на Великден, а събитието е било съпроводено с тържествени ритуали, изпълнени от членовете на тайната организация. Според неофициалната информация, за целта във Велико Търново е бил и най-могъщият масон Петър Калпакчиев.

Първият и основен камък на сградата е бил издигнат първо нависоко, а след това спуснат до земята, както е според ритуала. На церемонията са присъствали членове на масонската организация от Велико Търново и цялата страна.
В храма ще се събира висшето масонство, защото Скотиш райт, или шотландският ритуал, визира точно най-висшите степени на организацията. Масонството е разделено на синьо и червено. В синьото са хората, преминали през първа, втора и трета степен – чираците, калфите и майсторите. От четвърта степен до 33-а, която е и най-високата, влизат в червеното масонство.Българите, достигнали до това стъпало, се броят на пръстите на едната ръка.
Храмът, който трябва да стане готов след година-две, ще заеме мястото на култовия навремето ресторант “Света гора”. Дълги години мястото и заведението, собственост на общинска фирма, бяха занемарени. Днес някогашният ресторант и земята около него вече са частна собственост.
Според правилата на масонската организация, членовете й сами ще съберат средства и материали за храма. Той ще бъде най-голям от всички храмове, строени досега, и ще бъде централен за България. Според неофициалната информация изборът на Велико Търново и на Света гора съвсем не е случаен. Старата столица е духовният център на България, а на Света гора преди столетия е била издигната Търновската книжовна школа. Затова и духовната енергия на това място е привлякла вниманието на масоните. В момента масоните се събират в не по-малко култово заведение в Леденик.
Храмът на масоните възпроизвежда модела, по който е бил построен обвитият в легенди храм на цар Соломон.
Входът се намира на запад, а самият храм е устроен в съответствие с посоките на света и движението на небесните тела.
На изток се намира мястото на Майстора на стола, който ръководи работата на ложата. На срещуположната страна – на запад, се намират двамата надзиратели, които заедно с Майстора на стола най-активно участват в ритуалната работа. Не север и юг, около колоните, се намират останалите братя.Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Издигането в България на масонски храм е предизвикателство срещу българската духовност и национална стабилност, заяви Никола Хаджиев

Директорът на Националния църковен историко-археологически музей Никола Хаджиев  коментира , че е шокиран от новината за предстоящото изграждане във Велико Търново на масонски храм. „Шокиран съм! На българска свята земя, наречена малката Света Гора, в древната престолнина Велико Търново да се полагат основите и да се издига храм на масонството, е знак на много процеси, провокирани от незнайни политици, държавници и авторитетни институции“, каза Никола Хаджиев. Той добави, че „това е  предизвикателство срещу българската духовност и национална стабилност.

Тема във форума: http://www.xnetbg.net/www/site/smf/index.php?topic=1564.0

Дизайн :