Илюминати разбор

"Новия Вечен Ред е роден отново" Вергилий

"Нашето тайно общество работи по начин по които нищо не може да ни спре и скоро човекът ще бъде свободен и щастлив"

Йохан Адам Вайсхаупт

Когато светлина озарила небето на Древен Египет,жреците създали легендата за Сет изгонен от небесата заради това че извършил най големия грях като убил брат си Озирис.Макар и изгонен от боговете Сет не забравил нито силата си нито споменът за божественяи си произход.Така той започнал да учи хората на тайните науки и ги повел по пътя към свободата.Сет станал еквивалент на христянския Луцифер,чието име значи"носител на свветлина".

Макар и до днес да не е ясно каква е била светлината появила се внезапно в Египет далеч по важно е нейното значение ставайки причина за Строежа на Пирамидите. От момента когато египтяните виждат проблясъкът започва една нова епоха,епохата на Просветените или казано на"латино-френски"-Илюминати. В този кратък артикул смятам да изложа основни моменти от историята на Ордена,тяхната филисофия както и една тема която много рядко се засяга-тяхната психология.

Илюминати е една изключително амбициозна програма,група от хора разочаровани от всичко,дори от себе си,търсещи спасение в един Нов Ред,в тайните на природата в отричането от всички общоприети принципи. И така един съвремен мит започва... На 1 май 1776г. 5-ма мъже се събират в една пещера близо до Ингълщат,Бавария.Целта на 5-мата е привикването на силите на природата за помощ в основаването на тайно общество което да се бори срещу злото в соноваването на Нов Вечен Ред.Основателят на Илюминати е не по малко забележителен от своята институция-Иохан Адам Ваисхаупт

Роден на 6 Феврурари 1748г. в Инглощат в семейство на православни евреи.След раждането на Адам родителите му решават че е по добре за него да живее в католическа среда. Когато е 6 годишен баща му умира,като Адам е заведен при Иезуитите,където става известно време техен член и научава Чешки,Италиянски,Латински и Иврит освен маичиния си немски.

Именно през годините прекарани при Йезуитете младия Ваисхаупт се запознава с произведенията на френските философи,чете всяка книга попаднала в ръцете му и започва да споделя протестански възгледи,което за нещастие на Иезуитския Орден става причина за напускане на Иезуититете. През 1768г. влиза в университета където само за 6 години става доктор по философия и професор по каноническо и естесвено право.Годините прекарани в университета се оказват решаващи за бъдещото му,тъй като по пример на Гьотевия доктор Фауст,Ваисхаупт се разочарова от философията,науката и страста на живота му стават окултните науки и по специално Илюминизма. От 1771г. до 1772г. живее в Египет където се запознава с херметизма и е впе4атлен от древните майстори,завръщаики се му идва идеята за създаването на тайно общество,5 години тои обмисля плана като на 1 маи 1776г. идваме отново до онзи момент,Валпургиевата нощ и пещерата до Ингълщат.Рожденната дата на"Ordo Illuminati Bavariensis".

Само за 5 години Ордена се разраства до 3000 ,като в това число: Гьоте,Моцарт,Хердер,Фихте,Ротшилд.Границите му стигат до Бразилия и САЩ.

И цяла Европа а моща на Илюминати завладява масоните и умовете на много политици за ги подготвя за Велика Революция.Идеите на Ваисхаупт се оказват достатъчно силни за да обладаят умът на всеки но самия той не е толкова силен за да ръководи новия образ на Илюминати.През 1782г. на световния масонски конгрес във Вилхелмсбад Ваисхаупт се сблъсква със инертността на масоните които отказват да се присъединят към идеети му. В резултат на което масонските ложи стават център на илюминати представящи се като хора които нямат нищо общо с Просветените,по заповед на своя Велик маистор.Но изведнъж всичко се сгромолясва.Ваисхаупт успява да привлече на своя страна Барон Адолф фон Книге заедно с който написват "Илюминатските степени".Книге обаче иска да ръководи заедно с Ваисхаупт и при отказа който получава напуска организацята.

Навсичкото отгоре една жена прави публичен скандал забраменяването си от Ваисхаупт .Но главната причина е намирането на един документ станал известен като "Новия Завет на Сатаната".Той е открит в агент на Илюминати убит на коня си от светкавица.Там били изложени плановете на Илюминати за психологически контрол и за Новия Ред.В резултат на което Баварското правителство пуска декрет на 22 юни 1784г, с който се забраняват Илюминати и масонските общества на територита на Баваря и никои не се вслушва в думите на Фихте които казва за Ваихсаупт "Една птица,Един водач". Ваисхаупт избягва в Гота където пише още няколко творби за Илюминизма,там той остава изгнаник до края на живота си.Въпреки че официалната версия е че той умира на 18 Ноември 1830 истината е че следите му се губят след 1790,след неуспешния опит да направят революця срещу хабсбургите,но Илюминатите завладели масонските ложи трепнат в очакване на нова революция.И наиистина в революционна Франция навсякъде стои знакът на Илюминати, дори и на първата американска банкота поставен там от заклетия масон Вашингтон.Освен това Мирабо, Филипо Буонароти и Бабьоф които са едни от големите водачи на революцията остават впечатлени от Ваисхаупт,а 3-тия президент на САЩ го нарича"изключителен филантроп" и казва че ако той беше живял в САЩ нямаше да има нужда от никаква таина организация за да рапространява идеети си.Освен това Наполеон и Робеспиер са масони. Все пак с едикта на 22 юни 1784г. официалната история този феномен завършва.В интернет могат да бъдат открити официални саитове които претендират да са от хора наследници на Баварската Илюминатска традиция.

Повечето просветени хора днес знаят-Илюминати са живи,защото като всички духовни сили така и масонството никога не умира,същото може да се каже и за Илюминати."Духовните сили са като пожарите и наводненията които почти не се контролират,те се разпространяват от само себе си".
Дизайн :