Lockheed SR-71 Blackbird

SR-71 Blackbird, с кодово наименование Oxcart е един от най-добрите американски самолети, който за съжаление вече е заел мястото си в някой военен музей. Със своята нечувано достижима надморска височина от 100 000 фута при скорост от 3.5 Маха и целеви обсег от 4 000 мили, SR-71 е много по - осъвършенстван от предшественика си U-2. 

Lockheed SR-71

Доста дълго ВВС на САЩ твърдяха, че максималната скорост на самолета е 3.2 Маха при надморска височина от 85 000 фута, но в края на кариерата му, на всички има стана ясно колко е реалната достижима скорост - 3.5 Маха при надморска височина от 100 000 фута. По думи на някои от пилотите, управлявали това чудо на техниката, SR-71  можел да достигне височина от над 125 000 фута. Ако сравним Blackbird с най - бързият изтребител за онова време, то ще установим, че същият е летял със скорост - 60 процента по - бърза от максималната за изтребителите. 

Експерименталните ракетни двигатели могат да достигнат тази скорост, но с времетраене на полета от две до три минути, заради бързото изчерпване на горивото. Blackbird, обаче, може да патрулира със скорост три пъти скоростта на звука и да лети от континент на континент за по-малко от един час, изчерпвайки само един резервоар с гориво. Самолетът може да премине повече от 100 000 кв. мили от земната повърхност в рамките на час. За много SR-71 е епитет за сила и грациозност.

Lockheed at startДва други самолета A-12 и YF-12, лесно могат да бъдат объркани със SR-71. A-12 е първият произведен в рамките на програмата за построяване на самолет достигащ скорост три пъти скоростта на звука. Заради инцидент разработването му бива спряно. След това идва YF-12, който е на практика SR-71 с вътрешно пространство, носещо три Hughes GAR-9/ AIM-47A въдух - въздух, радарно направлявани ракети, създадени да унищожават вражески самолети на ниска надморска височина. ВВС на САЩ притежава само три YF-12.

По официални данни Blackbird е снабден с разузнавателни сензори, в това число освъръшенствани камери за наземно заснемане на обекти до 1 метър, термо- лазерна система за локализиране на по-големи цели и лазерно насочвана параболична система за подслушване. SR-71 е снабден също и със "Синтетично Проникваща Радарна Система" (ASAR System), която позволява обстановка в реално време на цялото земно полукълбо.

По данни на ВВС на САЩ са били построени само два SR-71, които в момента са разположени във военните лаборатории на НАСА и Локхийд. Административно те все още са част от 9та въздушна американска ескадрила.

На 6ти Май 1990 година, Lockheed SR-71 Blackbird счупи официалният въздушен рекорд, преминавайки разстоянието от Лос Анджелис до Вашингтонското летище Дълес за по малко от 3 минути. С това си постижение малко по - късно самолетът беше изтеглен от длъжност. Според официалната версия причина за оттеглянето на самолета била спестяването на около 200-300 милиона долара на година, нужни за поддръжката му. А някои агенции са били информирани че SR-71 Blackbird е станал излишен, заради появата и производството на свръх модерните шпионски сателити. Но според нас, а и много други хора, програмата SR-71 беше спряна, за да може всичките материални средства да отвита по друга - по широкомащабна програма наречена AURORA (Аврора)
Дизайн :