Проект Глобално Съзнание

Дълбоко в мазето на прашна университетска лаборатория в Единбърг лежи малка черна кутия, голяма горе-долу колкото две кибритени кутиики, чиято работа е непрекъснато да произвежда случайни числа. В сърцевината си тя съдържа микрочип, не по-сложен от този, който можете да намерите в джобния си калкулатор. На пръв поглед черната кутия изглежда доста незначителна, но според растящ брой водещи учени, тя има необикновената способност да надниква в бъдещето и да предсказва значими световни събития. Изглежда, че тя е регистрирала терористичния акт на 11 Септември в Ню Йорк часове преди това да се е случи, но в трескавото време на какви ли не конспиративни спекулации данните били набързо отхвърлени от скептиците. През Декември 2004 се оказало, че този апарат отново е предупредил за земетресението в Индийския океан, което предизвика цунами и трагедията в Азия. Сега даже съмняващите се признават, че този апарат наистина има необясними способности.

Наскоро, докато се ровех из „гаджетите” на Гугъл попаднах на нещо кръгло с гръмкото име Индекс на Проект Глобално Съзнание (Global Consciousness Project Index). Нещото изглежда абсолютно незначително и всичко, което прави е от време на време да променя цвета си. Долу прикачих картинка как изглежда.

Кликнах на нещото и то ме отведе на една страничка с обяснения, които само повече ме озадачиха:
„Индекс за отчитане в реално време вероятността  данните от генератора на случайни числа да са случайни”

Оттам с друго кликане попаднах в сайт на Принстънския университет, където върху мен се срина лавина от информация, графики и имена на учени от което разбрах нищо. С времето открих, че съм намерила нещо наистина уникално и поне за мен, извънредно интересно. Сама би ми било трудно да обясня какво показва този индекс и затова преведох една по-популярна статия от която става малко по-ясно за историята и целта на проекта.

Ако имате търпение да изчетете цялата статия и ви се стори поне толкова интересно, колкото и на мен, под нея прилагам линк към индекса и превод на обяснението кои цветове какво означават. От доста време следя поведението на това нещо и трябва да призная, че май има нещо...

Може ли тази черна кутия да вижда в бъдещето

Дълбоко в мазето на прашна университетска лаборатория в Единбърг лежи малка черна кутия, голяма горе-долу колкото две кибритени кутиики, чиято работа е непрекъснато да произвежда случайни числа. В сърцевината си тя съдържа микрочип, не по-сложен от този, който можете да намерите в джобния си калкулатор. На пръв поглед черната кутия изглежда доста незначителна, но
според растящ брой водещи учени, тя има необикновената способност да надниква в бъдещето и да предсказва значими световни събития. Изглежда, че тя е регистрирала терористичния акт на 11 Септември в Ню Йорк часове преди това да се е случи, но в трескавото време на какви ли не конспиративни спекулации данните били набързо отхвърлени от скептиците. През Декември 2004 се оказало, че този апарат отново е предупредил за земетресението в Индийския океан, което предизвика цунами и трагедията в Азия. Сега даже съмняващите се признават, че този апарат наистина има необясними способности.

"Това е забележително ", казва Д-р Роджър Нилсън, заслужил сътрудник и изследовател към Принстънския университет в САЩ, който оглавява проекта зад феномена на "черната кутия".
„Ние едва започваме да разбираме какво става тук и все още напипваме в тъмнината.” Изследванията на Д-р Нилсън, наречени Проект Глобално Съзнание (Global Consciousness Project), се осъществяват в Принстънския университет и се смятат за един от най-необичайните експерименти на всички времена. Целта му е да открие дали цялото човечество споделя едно общо съзнание, в което ние всички можем да проникваме без да съзнаваме и дали наистина учените неволно са открили начин за предвиждане на бъдещето.

Въпреки, че много може да преценят проекта като наивна заблуда, все пак той е привлякъл 75 уважавани учени от 41 различни националности. Изследователи от Принстън (където Айнщайн е работил дълго време) работят наред с учени от университети в Англия, Холандия, Швейцария и Германия. Също така този проект е най-щателното и дълготрайно изследване правено някога върху потенциалните възможности на паранормалното. "Много често паранормалният феномен се изпарява когато го изучаваш прекалено дълго време,” - казва физикът Дик Баерман от университета в Амстердам - "но случаят с Проект Глобално Съзнание не е такъв. Ефектът е реален. Единственият спор е какво означава той."

Дизайн :