Хипер-X или X-43

Хипер – Х е превантивно прекратена експериментална научно-изследователска програма, целяща осъвършенстването на нов метод на двигател, наречен “дишащ двигател”, който обещава да увеличи мястото на полезния товар и съответно да намали от мястото, което заема двигателя. Новата система е могла да се пригоди към свръхзвукови самолети и извеждащи космически ракети.

Тестовият самолет, на който е щяло да се изпробва новия двигател е кръстен X-43A. Тази за съжаление няколко годишна програма се е провеждала в изследователския център на НАСА, находящ се в Едуардс - щата Калифорния.

X-43 aircraft

Целта на проекта е била да бъдат създадени три безпилотни, компютърно направлявани самолета от типа X-43A, които да утвърдят възможностите на новата двигателна технология и издръжливостта на свръхзвуковата аеродинамична форма. Scramjet (свръхзвуков – постояннотоков въздушнореактивен двигател) или още наречен “дишащ двигател” е постояннотоков реактивн двигател, при който въздушното течение се използва от двигателите и по този начин се увеличава скоростта на самолета до достигане на критичната свръхзвукава бариера. Тази технология е предизвикателна, защото с нея може да се даде началото на една нова ера за аерокосмическата индустрия. И докато от НАСА мечтаят за комерсиален междуконтинентален пътнически самолет, с който ще може да се стига от Лос Анджелис до Токио за 2 два часа, вместо за сегшните 10 часа, то военните мечтаят за бомбандировач, който ще достига такава скорост, че няма да има време да пусне бомбите си. Новата технология е предизвикателна и с нещо друго - с възможността си да поема кислорода от въздушните маси ще може да се намали от общото тегло на кораба. Сегашните космически кораби като Космическата Совалка се извеждат в ниска орбита чрез ракети, следователно те трябва да носят и гориво и кислород за двигателите си. Новият X-43A, обаче, ще носи само гориво и елиминирайки нуждата от резервоари за кислород за двигателя ще има възможността да пренася по – тежък ценен багаж.

X-43 aircraftКосмическите самолети X-43A са създадени от американската компания за космически технологии - Micro Craft. А Orbital Sciences Corporation, която също е предприемач в проекта, е построила ракетата Pegasus - носител на X-43А.

За изследователската програма, е щял да се използва специално преконстроиран за целта бомбандировач от типа B-52, който ще носи на борда си ракетата Пегасус и прикрепеният към нея космически самолет X-43. При височина от 20 000 фута ракетата ще се отдели от корпуса на бомбандировача, ще достигне височина от 100 000 фута и при скорост от около 7 до 10 Маха, X-43А ще се отдели от бустера и ще включи scramjet двигателите си.

За съжаление, обаче, програмата е била свалена от президента Рейгън по малко от седмица след катастрофата на Космическата Совалка Challenger през 1986. Причината за свалянето била следната: “Няма смисъл да се пилеят парите на американските граждани за самолет, който така или иначе няма да полети.”

NASA и до ден днешен продължава изследванията по проекта, но вече те са част от друг проект – за Национален Аеро-Космичен самолет.
Дизайн :