Защо САЩ се страхува от Китай?

От известно време насам правителството на САЩ изразява своето безпокойство по отношение увеличаването на военната мощ на Китай и по специално от препродажбата на американско оръжие на Китай от страна на Израел.

ImageОфициалният представител на Пентагона Брайън Витман е заявил, че САЩ са се обърнали към своите съюзници и партньори с молба по-отговорно да се отнасят към продажбата на оръжието на Китай. По-рано израелски медии съобщиха, че САЩ са замразили няколко проекта и са спрели доставките на редица необходими материали във връзка информациите, че Израел продава на Китай американски отбранителни технологии и оборудване. А в момента представители на израелското и американското военно ведомство се опитват да “изчистят” възникналите недоразумения.

САЩ са едни от основните противници на премахването на ембаргото за износ на въоръженията за Китай, наложено през 1989 година. Днес Китай все повече започва да роптае и прави всичко възможно ембаргото да бъде свалено ако не изцяло то поне до необходимия минимум.

Всичко това е отговора на САЩ по отношение на новата ос Русия-Китай-Индия и Бразилия, която е изключително застрашителна за американската икономика. Китай е отдавна на първо място в света по износ на стоки, следвана от Индия, Япония и Бразилия. Китай води своя собствена космическа програма и си е поставила нечувани цели за осъществяване. Индия кооперира с Китай в разработването на космически и военни технологии. В Китай и Индия се разработват едни от най-високо технологичните иновации в света, в това число технологии ползващи алтернативни източници на енергия. Бразилия от своя страна има една от най-цветущите аграрни икономики и успешно се движи нагоре по световните пазари. Русия изплати външният си дълг и започна да се събужда от зимния сън изграждайки единн дълъг бъдещ съюз с новоизгряващите икономически сили.

Във военно отношение Русия, Китай и Индия в съюз се превръщат в една Супер сила, която съвсем спокойно може да си запази лидерското място за дълъг период от време. И ако това се случи - край с американската Империя, която така или иначе едвам се крепи.

САЩ се страхуват и то основателно.
Дизайн :