Обезцветяване на кораловите рифове

corals.jpgКораловите рифове поемат ударите на световния стрес, замърсяването, пагубното на места ловене на риба и може би най-вредното - затоплящата се вода в океаните и моретата.

Мънички водорасли наречени zooxanthellae им придават цвят и са източника им на храна. Прекомерната горещина или студ „прогонват" водораслите от коралите. Коралите са много чувствителни към промяната на температурата, увеличаване на температурата с 1 градус може да активизира обезцветяването им. А след сериозно обезцветяване и избелване най-често те умират.

Огромно количество корали са обезцветени по време на най-топлия 12 месечен период 1997-1998. Около 16% от световните рифове бяха сериозно увредени. Хилядолетни коралови рифове загинаха през този период.

Кораловите рифове срещат още една заплаха подбудена от замърсяването с въглероден двуокис. Доклад на кралското общество на Великобритания казва, че погълнатият от океана въглероден двуокис през последните два века го е направил по-киселинен. Когато въглеродния двуокис се разсейва в океана той създава въглеродна киселина, която пък разяжда варовиковите структури на кораловите рифове и също така и черупките на морските организми. Моретата са естествено алкални и хиляди морски животни се развиват и процъфтяват от векове в тази среда. Но много от тези създания не могат да оцелеят в киселинно море.

Дизайн :