10 неща, които можете да направите

Изборът

Изборите, които правим, продуктите, които купуваме, начинът по-който живеем са едни от основните неща, които могат да допринесат за възстановяването на нашата планета. Когато горим фосилни горива като нефт, въглища и природен газ, за да задвижваме нашите коли и осветляваме и отопляваме нашите домове всеки от нас изхвърля въглероден двуокис (CO2) във въздуха. Това причинява задържане на топлината и води до така нареченото Глобално Затопляне.

Избирайки модерните тохнологии, ние можем да намалим използването на рудни горива и предпазим по този начин планетата. Тези 10 стъпки ще помогнат да намалим глобалното затопляне и създадем една по-сигурна околна среда за нас и нашите деца.

oneКарайте разумно!
Съблюдавайте състоянието на вашите гуми. Гуми в добро състояние харчат по-малко. Ако имате две коли, карайте тази, която има по-малък разход на енергия. Използвайте градският транспорт! Ходете пеша или използвайте колело. Ходенето пеш и карането на колело поддържат тялото ви във форма!!!

oneПишете на правителството и общинарите - Изискайте старите коли (със стандарт ЕВРО 1 и ЕВРО2) да плащат по-големи пътни данъци и да се въведат специални еко данъци за тях. Така ще се намали вноса на коли боклуци от Западна Европа. Посредством модерните технологии колите могат да горят до над 50% по малко. Всичко това води до по-малкото изгаряне на бензин и по-малко изхвърляне на CO2 във въздуха. Тази стъпка би спестила освен това и произвеждането на близо 4 милиона барела нефт дневно.

oneПодкрепяйте чистата възобновяваща се енергия.
Възобновяващите се енергийни решения, като вятърна и соларна енергия могат да намалят нуждата ни от конвенционални енергийни източници. Потърсете фирми доставящи фотоволтаик колектори (за произвеждане на електричество), слънчеви топло-колектори (за произвеждане на топло-енергия) или вятърни електроцентрали за дома или къщата. С използване на алтернативни източници на енергия много домакинства в Германия свеждат разходите си до абсолютен минимум. Изисквайте въвеждане на закон за продажба на частна електроенергия.

oneСменете старите крушки с електро-спестяващи крушки и флуоресцентни тръби.
Това важи особено за онези, които горят най-много светлинна електроенергия (офиси, магазини, молове). Енерго-спеставащите крушки произвеждат точно толкова енергия колкото и нормалните, освен това продължителността на използване при тях е значително по-голяма. Не пестете от стотинките, само защото старите лампи са по евтини. МИСЛЕТЕ с перспектива, защото енерго-спестяващите крушки намаляват вашите разходи за ток!!!

oneПестете електроенергия във вашият дом.
Тази стъпка не само ще намали вашите месечни разходи, но и ще доведе до по-малкото замърсяване на околната среда от конвенционалните енергопроизводители.

oneИзползвайте водата РАЗУМНО.
Когато миете чинии на ръка не оставяйте чешмата да тече. Ако използвате миялни машини, купувайте тези, които харчат най-малко електро-енергия. Откажете се от навика когато си миете зъбите да оставяте водата да тече. Това е излишно харчене на нещо изключително ценно за нашият живот.

oneКупувайте енергийно-ефикасни електроуреди.
Сменете старият хладилник или еркъндишън с нов енергийно ефикасен модел. Това ще спести от месечната сметка за ток и ще намали глобалното затопляне. Винаги гледайте лепенката с Енергийната звезда преди закупуване на електротехника или вижте кои са най енергийно-ефективните продукти на пазара: www.energystar.gov

oneЗасадете дръвче, защитете гората.
Защитете изсичането и унищожаването на горите. Урбанизацията е една от основните причини за унищожаването на горите по света. Хората трябва да започнат да мислят - Изсичането на горите съкращава живота на цивилизацията. Подкрепяйте разумното строителство! Изправяйте се срещу унищожаването на горите с цел строене не ПИСТИ за ски. Защитавайки горите, вие защитавате белите дробове на Земята, както и ВАШЕТО ЗДРАВЕ - колкото по-некачествен въздух дишате, толкова повече съкращавате живота на вашите клетки. Засадете дръвче. Обърнете свъталището на наркомани в задния двор на вашият блок в една чудесна градина. Използвайте всяко свободно късче земя и го върнете на Природата! Участвайте в годишната акция на www.gorichka.bg

oneНамали! Използвай отново! Рециклирай!
Произвеждането на нови хартиени, стъклени и метални продукти от рециклирани материали спестява 70 до 90 процента енергия и замърсяване с CO2, който ще бъде изхвърлен ако същите продукти се произвеждат от нови материали. Рециклирането една купчина (1.20 висока) стари вестници ще спаси едно средно-високо дърво. КУПУВАЙТЕ рециклирани продукти!

oneПоведете собствена кампания срещу глобалното затопляне.
Образовайте вашите деца, близки и приятели. Разкажете на вашите съседи как могат да помогнат и участват в една глобална акция. Организирайте съседите си в акция за засаждане на дръвчета в парка, гората или оформяне на пустата градинка пред блока в зелен оазис. Подкрепяйте и участвайте в местни, общински и национални кампании.

Дизайн :