Е85: Автомобили работещи с различни горива

Близо 5 милиона автомобили използващи алтернативни горива пътуват в момента по пътищата на САЩ, като собствениците на някои от тези коли дори не знаят възможностите им. Моделите задвижвани с алтернативни горива се появяват за първи път през 1991г . Оттогава, всеки един от трите големи автомобилни производители е пуснал на пазара по около 1,5 млн. возила от този тип, а до края на 2006г се очакват още стотици хиляди. Автомобил с алтернативно гориво (ААГ) е превозно средство, което може да работи както с бензин, така и с Е85, което е смес от 85% етанол и 15% бензин. Идеята за такъв тип автомобил съвсем не е нова. Хенри Форд проектира своя Модел Т така, че да работи само на етилов алкохол познат като етанол. Всички автомобили, които в момента се движат по пътищата могат да работят с гориво съдържащо до 10% етанол.

 

ЛЕСНО ЛИ СЕ НАМИРА?

Етанол може да се произвежда от различни суровини, но " според Филип Лампърт - изп.директор на Националния съюз на автомобили използващи етанол " - царевицата е номер 1. Ето защо производството на етанол е най-развито в горната част на Средния запад в САЩ. "Там насочваме нашата политическа подкрепа" добавя Лампърт.

Право на чист въздух е програма на Американската белодробна асоциация за Средния запад, според която от един бушел царевица може да се произведе поне 2,7 галона етанол. Федералното правителство отпуска кредити за технологии за икономия на горива, и това отчасти стимулира автомобилните производители да произвеждат определен брой автомобили от всеки свой модел работещ и с двата типа гориво без това да се отразява на цената на крайния продукт. В повечето случаи или търговеца пропуска да обясни или самия купувач не обръща внимание на тази екстра в своя автомобил. Според Лампърт - "Вероятно по-голямата част от шофьорите дори и не подозират, че притежават автомобил, който може да върви и с алтернативно гориво. От Дженерал Мотърс възнамеряват да започнат да поставят специална маркировка на новопроизведените автомобили с алтернативно гориво, въпреки че повечето от тях изглеждат и имат поведение като на нормални автомобили.

ПОЛЗИ

Поддръжниците на етанола наблягат на това, че употребата на Е85 води до намаляване на зависимостта от вноса на петрол, както и че се намалява замърсяването на околната среда и негативния ефект върху здравето на хората е по-малък. Лампърт добавя, че етанола се разгражда на 100% и че не е канцерогенен. В същото време той може да се произвежда изцяло в САЩ. "Без никакво съмнение" употребата на етанол подобрява енергийната сигурност на Америка - заявява говорителя на Даймлер Крайслер Ник Капа. "А също помага и на земеделците".

Е85 има по-високо октаново число отколкото използвания днес бензин, което значи по-голяма мощност изразена в повече конски сили. Според доклада на "Право на чист въздух" Е85 е с най-високо съдържание на кислород измежду всички горива на пазара, така че той има най-пълно изгаряне. Употребата му може да доведе до 30% намаляване на парниковия ефект причинен от изгорелите газове. ЕРА твърди, че преминаването от бензинови към двигатели на етанол може да доведе до намаляване на нивата на въглероден окис в атмосферата с 40%, както и 15% понижение на емисиите образуващи смога над градовете.

Емисиите водящи до парниковия ефект трябва да се намалят с 15-20%. Лампърт отбелязва, че през зимата при студен старт е нужна по-висока летливост и по-ниска летливост през лятото за да се избегне лесното изпаряване. Сместа може да бъде правена според сезона. През студените месеци може да съдържа по-малко от 85% етанол, което съответно би рефлектирало върху средния разход на гориво.

МИНУСИ

Като минус се счита значително по-ниското енергийно съдържание в ставнение с бензина, а каква точно е разликата все още е спорен въпрос. Според Лампърт тази намалена енергийна стойност може да доведе до 15-20% по-малък пробег с единица гориво. Джон Хауъл продуктов директор в Кадилак, твърди че има от 15 до 20% разлика в енергийните нива при единица гориво. Според изследване на ЕРА за икономия на гориво при моделите използващи Е85 е намален пробега с единица гориво с около 21 до 31% при градско шофиране и от 20 до 34% при извънградско. Имайки предвид, че цената на Е85 е малко по-висока от средната цена на бензина годишните разходи за Е85 могат да скочат с 30 до 52% от тези направени за бензин.

В момента Е85 се продава само на 640 бензиностанции в страната и повече от2/3 от тях се намират в Средния запад, което означава голяма пречка за потребителя.

Въпреки, че броят на бензиностанциите предлагащи Е85 се е удвоил през последната година Лампърт смята, че броят им е все още малък, особенно в сравнение с 170 000 бензиностанции продаващи обикновен бензин.

АВТОМОБИЛИТЕ

Гамата от автомобили работещи и с алтернативно гориво на Дженерал Мотърс включва моделите на Monte Carlo, Impala, Avalanche, Silverado, Suburban, и Tahoe заедно с GMC Sierra, Yukon и Yukon XL. Крайслер предлага Sebring а Додж има своите Stratus, Caravan, Ram, and Durango. Наскоро Даймлер Крайслер, в чиято група е и Додж обяви, че също ще пусне в продажба свои модели. Форд представя своите ААГ Crown Victoria и пикапа F - 150, Mercury представи Grand marquis a Lincoln има своята Town Car. За момента Нисан е единствената чуждестранна марка, която представя на пазара своя ААГ модел - пикапът Титан. Повече от ½ от новите коли от този модел могат да работят и на Е85.

Според Американские Департамент по Земеделие и програмата "Право на чист въздух" необходимата енергия за производство на на единица количество етанол нараства с 1,67 единици. От друга страна всяка единица енергия използвана за производство на единица бензин води до 0,79% единици енергия, която този бензин дава. Не всички са съгласни с тези цифри. Някои критици твърдят, че употребата на етанол води до загубата на енергия имайки предвид производствения процес, както и процеса на дистрибуция. Автомобилния журналист от Уисконсин Мат Джоузеф ни кара да бъдем внимателни като цитира проучване на Университета Корнуел, чието заключение е, че при употребата етанол води до загуба на енергия и не е неефективна противопоставяйки се на твърдението на АДЗ. За да направи Е85 примамлива алтернатива на бензина "положителния ефект трябва да е огромен" твърди Джоузеф.

На Чикагския автомобилен салон през 2006г Форд и Дженеръл Мотърс обявяват новия си проект в сътрудничество с Корпорацията VaraSunEnergie за увеличаване на броя на броя на местата за продажба на етанол. Форд също представи своя Escape Hybrid Е85, който ще бъде първия хибриден мощен влак използващ етанолова смес.

Copyright autoMedia.com 2000-2006

Снимки: Yahoo.Com

Дизайн :