Биодизел - Общ Преглед

biodisel.jpgБиодизелът е алтернативно гориво за дизеловите двигатели. Биодизелът в чистата си форма не е произведен от петрол. Отчасти или изцяло той се добива от растителни масла или животински мазнини. В САЩ по-голямата част от продавания биодизел е произведен от соя, а в Европа от canola oil. Биодизела може да се произвежда от нерафинирано, чисто олио, както и вече използвано готварско олио рециклирано от ресторанти или след процедури в хранителната промишленост.

Като двигателно гориво биодизелът има огромен брой предимства:

· Биодизелът е възобновяемо гориво: за да произведем повече от него простоотглеждаме по-голяма реколта.

· Може да се произвежда в страната и да измести вноса на петролни продукти.

· Намалява вредните емисии, които се получават от нормалните дизелови двигатели.

Биодизелът не трябва да се бърка с обикновеното растително олио - необработеното олио, което някои хора използват за гориво в модифицираните си дизелови автомобили. Биодизелът е по-стандартизиран продукт, който може да се използва в повечето дизелови автомобили без да се преработва двигателя.

В САЩ биодизелът в търговската мрежа трябва да отговаря на изискванията на ASTM D6751 стандарт, който определя качествата и свойствата, които трябва да притежава горивото като вискозитет и съдържание на сяра. Правилата определени от стандарта на ASTM гарантират, че биодизелът ще има нормално изгаряне в съвременните дизелови автомобили. Но, както нормалното дизелово гориво така и биодизелът може да се използва само при дизелови автомобили.

Съвременните хибриди използващи автомобилни свещи за запалване на горивната смес в бензиновия двигател не могат да използват биодизел.

Биодизела може да се използва в чистата си форма наречена В100 ( 100% биодизел ) или смесен в каквато и да е пропорция с нормално дизелово гориво. Най-разпространените смеси са В20 ( 20% биодизел и 80% чист дизел ) и В5 ( 5% биодизел и 95% чист дизел ). Според Отдела по Енергетика 431 бензиностанции в САЩ предлагат биодизел, въпреки че повечето от тях продават ниско процентна смес.

БИО-ЛОГИСТИКА

Е, вече сте готови да продадете семейнaта таратайка и да купите дизелов Фолксваген. Но как да преминете към биодизел и колко ще ви струва?

Разходи: Биодизелът в търговската мрежа е малко по-скъп от обикновения. През пролетта на 2006г средната цена на галон дизелово гориво беше 2,56$ докато цената на галон В100 беше 3,23$. Според американския отдел по Енергетика цената на биодизела започва все повече да се доближава до тази на нормалния дизел според данни на АОЕ.

Удобство: Намирането на биодизел може и да бъде проблем. Като пример ще посочим, че в Калифорния нормален дизел се продава в около 3000 бензиностанции докато биодизел има само в 37. Ако живеете близо до някое от тези места - вече сте в играта. В противен случай сте изправени пред голямо предизвикателство. Неудобството обаче не е чак такъв проблем ако не се притеснявате от постоянно преминаване от нормален към биодизел и обратното. Ако обикновено използвате В20 но тръгнете на дълъг път и няма къде да заредите защото има само обикновен дизел - не се притеснявайте. Пълнете догоре. Няма значение какъв вид и колко гориво имате останало в резервоара. Те се смесват безпроблемно.

НАПРАВИ СИ САМ ОПЕК

За много потребители на биодизел проблемите свързани с цената и местонахождението са без значение щом като те сами си го произвеждат вместо да купуват. За разлика от другите горива биодизелът може да се произвежда в домашни условия без да се налага да инвестирате крупни суми в оборудване и без да ви е нужна научна степен по химия. Голяма част от хората, които сами си правят биодизел използват отпадъчно олио след готвене като основа за тяхното гориво а и доста често ресторантите с радост се отървават безплатно от този отпадъчен продукт. Необходими обаче са и други компоненти, които трябва да се купят, както ви трябва и време за самия производствен процес. Веднъж натрупал опит в правенето на биодизел, потребителя може да получи изключително ниска крайна цена за галон. Може би удовлетворението от ниската цена, знаейки, че използвайки биодизел не вкарвате пари в касичката на големите петролни компании и петролни нации, а и в повечето случаи сте използвали отпадъчно олио, което така или иначе е щяло да бъде изхвърлено.

Интересното е, че повечето потребители на биодизел забелязват, че изгорелите газове от двигателя често миришат на продукта, за който е било използвано олиото - понички или мекици.

ДА СМАЖЕМ КОЛЕЛОТО НА ПРОГРЕСА

Много от производителите на биодизел твърдят, че употребата му води до по-малко износване на триещите се части, а оттам и по-дълъг живот на двигателя. Изследвания показват, че смеси съдържащи малки количества биодизел ( до 5% ) смазват по-добре. Те по-добре мажат компонентите на горивната система като горивната помпа и инжекторите. Биодизела може да изиграе изключително важна роля за удължаване живота на двигателя особено когато е добавен към дизелово гориво с ниско съдържания на сяра. Поради тази причина повечето производители на дизелови двигатели в САЩ подкрепят употребата на смес В5 в предлаганите от тях автомобили.

Производители като Фолксваген обаче не одобряват употребата на смес с висок % биодизел, както и чист В100 в техните дизелови автомобили. Докато това не стане, употребата на смеси по-високи от В5 в автомобил на VW може да доведе до нарушаване на гаранционните условия от ваша страна.

В крайна сметка използването на В100 както и смеси в друго съотношение е въпрос на личен избор. Ако имате дизелов автомобил, ако ви харесва идеята сами да си произвеждате горивото ( или живеете близо до място където се продава биодизел ) и ако сте загрижени за глобалното затопляне, то биодизелът е правилният избор.

Дизайн :