H2GO!

В борбата за преимущество при производството на екологично чисти автомобили често се налага постигането на много деликатен баланс, тъй като дизайнерите се стремят да създадат коли, които хем не вредят на природата, хем да задоволят всяко едно желание на водачите. Ясно е, че основните ценности не трябва да се забравят в стремежа си да създадем нещо, което да ни отличава от конкуренцията.

Водородния двигател V - 19 минава през зверски тестове.

През последното десетилетие мисията на BMW е построяването на кола движеща се с водород съчетаваща в себе си и висока мощност. В крайна сметка не можете да залеппите етикета "върховен автомобил" върху нещо, на което му отнема твърде дълго време да ускори от 0 до 100км/ч и едва влиза в завоите, пък дори и то да се задвижва от екологично чистия водород.

В продължение на години в BMW доусъвършенстват своите седани задвижвани с течен водород, останали в сянката на по-популярните автомобили с горивни клетки. Тези водородни автомобили са се подобрили много с течение на времето използвайки по-ефективно възобновимото гориво в своите двигатели. Сега вече, след като е записал рекордните 185 мили в час и е подобрил още 8 рекорда този автопроизводител може да сложи такъв етикет на колата си. Междувременно получава приза на Federation Internationale de l'Automobile за най-бързата водородна кола в света.

H2R е страхотна от всеки ъгъл

Купето от въглеродни нишки е направено в Designworks, САЩ

Забележителни резултати постига на високоскоростния полигон Мирамас във Франция. BMW със своите 285 к.с. Водородния автомобил H2R се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 6 секунди, поставя рекорд и при летящия старт и старт от място при ½ , 1 и 10 километра, летящ старт на 1 миля, и старт от място на 1/8 , ¼, и 10 мили.

Идеята, проектите и изпълнението на този невероятен автомобил са дело на дъщерната фирма на BMW - Forschung und Technik GmbH. Купето направено от въглеродни нишки е дело на Designworks, намираща се в Калифорния. Консултантска компания за стратегически дизайн собственост на BMW Group. Същото това дизайнерско студио работри върху прототипите на електромобилите на BMW Е1 и Е2 в началото на 90-те години.

BMW работещо с водород за зарядната станция

Високо-технологичният водороден двигател на BMW

Това BMW е задвижвано от 6 литров V образен 12 цилиндров бензинов двигател използван от производителя в модела 760-I и модифициран така, че да работи на водород.

Сред променените елементи в двигателя са горивната инжекционна системапригодена да работи с водород, която използва вградени инжекционни клапани. Използвани са също и специални материали за горивните камери. Течния водород се поставя във вакуумно изолиран, двойно-стенен резервоар поставен до седалката на водача.

А дали H2R не е просто едно упражнение? Не, той е част от една по-голяма идея. Всъщност BMW планира да създаде автомобил от 7-ма серия, който ще може да върви както с водород, така и с бензин, някъде по време на производствения процес на настоящия модел и разбира се на цена много по-ниска от тази на автомобила с водородна горивна клетка. Експерименти като H2R само утъпкват пътя за по-нататъшни успехи.

Снимки: Yahoo.Com

Дизайн :