Kомпютърна програма помага планетата да бъде изчистена от отпадъци

 

Двама компютърни специалиста в Естония са разработили компютърна програма, с която планетата може да бъде изчистена от отпадъци, предаде АФП.

Тази революционна идея се е родила от увенчалата се с успех инициатива от 3 май Естония за един ден да бъде изчистена от натрупалите се отпадъци.

Създателите на програмата са Ахти Хейинла - един от главните проектанти на програмата за телефонна връзка чрез Интернет Skype, и Райнер Нолвак, основател на фирмата за информативни услуги Microlink.com и на Интернет портала Delfi.

 

Разработената програма е базирана на Google Earth и обединява данните от GPS и снимки, изпратени чрез мобилни телефони.

Благодарение на новия продукт в Естония са били съставени карти и изображения на 11 000 случая на струпване на отпадъци върху 45 227 кв. км - цялата площ на Естония. След това 50 000 доброволци от страната с 1,3 милиона жители са събрали близо 10 000 тона нелегално изхвърлени отпадъци.

Хейнла и Нолвак планират да споделят опита си с международната общност. "Създадената от нас програма и практиката ни могат да се приложат във всяка друга страна с помощта на доброволци, които искат да почистят планетата", твърдят естонските информатици. Те планират да приложат програмата си по-специално в Индия и Европа.

Преди края на юни 5-минутна демонстрация на английски език ще представя накратко ключовите елементи за успешното използване на проекта.

Демонстрацията може да се види на уеб сайта на двамата учени на адрес: www.teeme2008.ee; на същия сайт ще бъде качено и ръководство на английски език, озаглавено "Как да почистим една държава". БТА

Дизайн :