Най-големите замърсители на планетата останаха единствените противници на по-обхватно споразумение з

10.12.2005


САЩ се оказват във все по-голяма изолация на международната конференция в канадския град Монреал за промените в климата. Те останаха единствените противници на сключването на по-обхватно споразумение за борба с климатичните изменения до последния ден на форума.

На 11-ата конференция на ООН, започнала на 28 ноември, мнозинството от индустриалните и развиващите се страни успяха да се доближат до решението да се разшири обхватът на Протокола от Киото с цел да бъде ограничено глобалното затопляне след 2012 г.

Участници заявиха, че губят надежда САЩ - най-големите "производители" на предизвикващи парников ефект газове, да подпишат споразумението, което е открито за всички държави, а не само за подписалите Протокола от Киото.

Буш отказа под предлог, че документът бил в ущърб на американската икономика. Президентът заяви, че предпочита различен подход към намаляване на парниковите емисии в атмосферата.

Въпреки че САЩ не е сред 157-те страни, присъединили се към Протокола, домакинът на конференцията Канада настоява да бъдат продължени преговорите за дългосрочното сътрудничество между правителствата относно промените в климата.

Държавният департамент във Вашингтон отхвърли вчера изказването на канадския премиер Пол Мартин, че

екологичната политика на най-големите замърсители в света е лишена от "глобална съвест".

Говорителят на департамента Адам Иръли защити екополитиката на страната си и подчерта, че САЩ са държава на действието, диалога, сътрудничество и помощта за развиващите се страни.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън заяви в кулоарите на международната конференция в Монреал, че администрацията на приемника му Джордж Буш напълно погрешно отхвърля Протокола от Киото с аргумента, че това ще навреди на икономиката.

В емоционална реч пред стотици делегати и представители на неправителствени групи Клинтън каза, че намаляването на емисиите на газове, които причиняват парников ефект,

всъщност ще се отрази благоприятно на бизнеса, а и на планетата.

Според Бил Клинтън, чиято администрация участваше в преговорите за подписания през 2001 г. Протокол от Киото, са налице обективни данни, че дисциплинираните усилия за мащабно използване на съществуващите "чисти" енергийни източници и енергоспестяващи технологии биха укрепили, а не отслабили, икономиките на държавите.

По думите на експрезидента този подход би създал и нови работни места на фона на настоящата безработица в САЩ.

Съгласно Протокола от Киото около 40 индустриални държави са се съгласили през периода 2008-2012 г. да намалят с над 5% емисиите на газове спрямо нивата от 1990 г. Администрацията на Буш обаче твърди, че намаляването на емисиите в атмосферата от изгарянето на полезни изкопаеми ще намали темповете на икономическия растеж и създаването на работни места.
Дизайн :