Стотици жертви взе свлачище във Филипините

17 Февруари 2006
Според сведения на филипинския “Червен кръст” безследно изчезналите са поне 1 500 души, които се смятат за мъртви
Медицинска помощ е била оказана на 36 оцелели.

  Кално свлачище предизвикано от проливните дъждове през последните седмици погреба планинското селище Гинсахугон в централната част на Филипините, убивайки официално най-малко 23 души, като местните власти се страхуват, че броят на жертвите ще е драстично по-голям, съобщава Reuters. Медицинска помощ е била оказана на 36 оцелели.

      “Има непотвърдени сведения за поне 200 жертви и около 1 500 безследно изчезнали в района на град Сейнт Бернард в провинция Лейте. За официални данни на базата на преброяването на телата на загиналите засега е рано да се говори, това са наши оценки. В тази част от страната свлачищата не са рядкост, в ход е спасителна операция”, съобщи в телефонен разговор от Женева председателят на филипинския “Червен кръст” Ричард Гордън. По-рано местният конгресмен Роджър Меркадо, цитиран от Reuters, посочи, че според местните власти броят на жертвите може да достигне 2000 души. "Според нашите оценки, около 2 500 души може да погребани под тоновете кал", обяви полк. Раул Фарнасио, ръководещ военните спасителни операции в района на бедствието. Радиостанция в Лейте обяви, че според непотвърдена информация до 90% от района на Гинсахугон, разположено близо до Сейнт Бернард, е затрупан от кал, дървета и камъни, като под тоновете земна маса се намира и основно училище, в което към момента на свличането (около 9 ч. местно време) са се провеждали занятия. Радио DZBB цитира губернатора на провинция Южен Лейте, Розете Лериас, която съобщи, че освен училището в селището Гинсахугон са затрупани 500 къщи, посочва CNN. Свлачището било предизвикано от проливните дъждове в района, които продължават вече 2 седмици без прекъсване. “Земята е силно размекната от дъждовете. Къщите са затрупани от земна маса и дървета”, коментира Лериас. Местните еколози винят за трагедията “горските бракониери”, извършващи незаконна сеч на горите по планинските склонове, засилвайки по този начин ерозията на почвата и опасността от свлачища.
Въздушен изглед от останките от планинското селище Гинсахугон.


Представителката на провинциалния съвет на Южен Лейте, Ева Томол, заяви, че в погребаното селище Гинсахугон, чието население наброява над 2 500 души, непокътнати от стихията са останали само 3 къщи. 6 открити оцелели са транспортирани до най-близката болница. “Надяваме се, че само 1000 от местните жители са сред блезследно изчезналите”, добавя Томол.

Зам.-ръководителят на Службата за гражданска защита, Антъни Голез, заяви, че министърът на отбраната на Филипините Авелино Круз е изпратил в района 2 спасителни хеликоптера и 2 военни кораба, които да подпомогнат усилията на около 200-те спасители и местните доброволци, които търсят оцелели в отдалечения район.

През ноември 1991 г. свлачища на о-в Лейте, предизвикани от тропически тайфун, отнеха живота на над 5000 души. Ежегодно през филипинските провинции, разположени североизточно от столицата Манила, преминават до 20 тайфуна. През 2004 г. стихиите са станали причина за смъртта или безследното изчезване на близо 1 800 души в районите североизточно от Манила.
Дизайн :