Скоростта на вятъра е 290 км. в час

20.03.2006

Тропическият тайфун Лари, който е придружен от вятър със скорост 290 км в час, връхлетя върху североизточното крайбрежие на Австралия. Повече от 1000 туристи и местни жители са евакуирани, предадоха агенциите.

Метеорологичната служба съобщи, че тайфунът е от най-високата пета категория. За момента не са потвърдени информациите за пострадали при преминаването на тайфуна.

Според властите в района на Куинсленд положението там е ужасно. Полицията в град Инисфейл е затрупана от обаждания на граждани, чиито къщи буквално се срутват пред очите им.

Покривите на на много жилищата в града са отнесени от силните ветрове. Говорител на полицията посочи, че полицаите не са успели да помогнат на никого, тъй като не могат да напуснат полицейския участък заради ураганния вятър.

Училищата в щата Куинсленд са затворени, курортите са опразнени, а летищата в района са отменили полетите. Има информация за изчезнали хора, но тя още не е потвърдена. 50 000 домакинства са останали без електричество.

Журналист от националната телевизия Ей Би Си в курорта Мишън бийч съобщи, че електричеството там е прекъснато, има изкоренени дървета, а хората са се укрили в училища и хотели.

Това е най-силният тайфун, който преминава през района на Куинсленд от повече от двайсет години насам. Счита се за по-опасен от тайфуна "Трейси", който опустошил град Дарвин през 1974 г. и причинил смъртта на 71 души.

www.netinfo.bg
Дизайн :