Дунав чупи вековни рекорди, дави Балканите

19 Април 2006

Най-тежко е положението в Румъния, Сърбия трайно залята, 13% от Унгария под вода

  Река Дунав отбеляза рекордни нива за последните 115 години на Балканите, заплашвайки да пробие временните диги в Румъния и България и да наводни още населени места по двата бряга, където готвят за евакуация общо 10 000 души. Румънските официални лица посочват, че притока на реката е двоен в сравнение с нормалния обем на водите за това време на годината, минавайки рекорда от 15 801 кубически метра в секунда. Обемът на водите на Дунав е 2 пъти по-голям от нормалният за април, като стойностите са рекордни за цялата история на наблюдението на реката, категоричен бе и ръководителят на Дунавската комисия, Даниел Недялков.

     Над 3 000 души бяха евакуирани от румънското селище Раст, където разкъсванията на дигите са най-сериозни, 400 други бяха евакуирани от съседното селище Негой. Над 600 къщи в Раст са под водата, като 150 са се срутили под напора на стихията. В Негой наводнените домове са 150, прекъснати са пътищата в областта. Надолу по румънското крайбрежие на Дунав, властите ще евакуират над 4 700 души, главно от градовете Калараш и Фетещи, съобщава News Interactive.

От началото на кризата са били евакуирани около 5 000 румънци, а Дунав и притоците й са залели 40 469 хектара обработваеми земи и са разрушили 18 моста, уточни румънският вътрешен министър Василе Блага. Над 31 000 хектара от потопените територии са в житницата на Южна Румъния, където се отглеждат пшеница и царевица. Правителството смята да наводни умишлено още 26 000 хектара тази седмица, за да отклони напора на водите от гъсто населените крайбрежни райони на изток. “Действаме в условията на най-висока степен на тревога, за да избегнам в максимална степен разрушенията и загубата на човешки животи”, коментира правителствения говорител Чирика Лефтер.

В Южна Унгария, няколко населени места продължават да са на нокти във връзка с рекордния приток на р. Тиса, който се очаква да достигне пика си в четвъртък край град Сегед, близо до границата със Сърбия. В момента нивата на Тиса край Сегед са 980 см. или с 20 см. повече от абсолютния рекорд от 1970 г.

“Около 158 000 души и 51 150 къщи са сред застрашените от Тиса”, обобщи говорителят на Националната агенция за предотвратяване на природните бедствия на Унгария, Тибор Добсон. Надолу по поречието, на сръбска територия, нивата на Тиса също поставиха рекорд, достигайки 920 см. край Нови Кнежевац.
Реколтата по румънското крайбрежие е съсипана – лодките са единственото средство за придвижване във Фетещи.


Около 220 000 хектара обработваема земя са залети в северната сръбска провинция Войводина, която е житницата на западната ни съседка. Най-голямата селскостопанска компания в Сърбия PKB, прогнозира големи загуби за земеделието, най-вече заради закъснялата сеитба на посевите. “Отлагането на сеитбата ще доведе до съкращаване на реколтата с 20 до 30%. Ако намаляването е с минималните 20%, загубите ще са между 400 и 500 млн. евро”, заяви директорът на PKB Мирко Мартинович пред “Танюг”.

Наводнените райони в Сърбия се обикалят с лодки от медицински екипи, които правят всичко възможно да предотвратят появата на огнища на зарази. “Навсякъде в засегнатите райони се следи епидемиологичната ситуация, взимат се проби. Всички клиники и болници са приведени в повишена готовност за бум на стомашно-чревните инфекции и хепатит А”, посочва Снежана Миливоевич от Института за здравна защита в Белград. В сръбската столица редица улици са наводнени, но властите уточняват, че 240-те километра временни диги като цяло са устояли и са ограничили разливите основно край брега. “Ситуацията е под контрол по цялото протежение на Дунав. Наблюдаваме непрекъснато увеличаващия се натиск на водите върху бариерите, като очакваме високите нива на реката да се задържат през следващите 10 до 15 дни”, заяви ръководителят на сръбската служба за борба с наводненията Горан Камчев.

Водите на Дунав отново прииждат


19 Април 2006


Усложнена е обстановката в критичния участък от дунавската дига край тутраканското село Нова черна.


През последните 12 часа нивото на река Дунав в българския участък отново е започнало да се покачва, макар и с малки стойности. Край Свищов то е по-високо с 4 см, край Лом с 3 см, а край Ново село и Русе с по 2 см. Нивото на река Дунав при Видин тази сутрин е 973 сантиметра. Покачването от вчера е с 2 сантиметра. Прогнозата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав е до утре нивото край Русе да се покачи с още 11 см, а край Силистра – с 8 см.

Продължава денонощното наблюдение на нивото на Дунав и притоците му, както и на застрашените от преливане диги. Обстановката в критичния участък от дунавската дига край тутраканското село Нова черна се усложнява, съобщиха от Гражданската защита. На помощ са пристигнали още 60 военнослужещи и вече над 100 души се включват в укрепването на дигата. Тази сутрин е завалял дъжд, което допълнително ще затрудни работата на екипите. Според началника на Гражданската защита генерал Николов, укрепването на участъка ще продължи най-малко 3-4 дни.

В най-тежко пострадалата крайдунавска община - Никопол Дунав е залял къщите на квартала край брега, както и основите на някои административни сгради. Хората са евакуирани в местния хотел. Президентът Георги Първанов започна обиколка в районите на Силистренска област, пострадали от високите води на Дунав.

Все още е затворено за кораби и товаро-разтоварни дейности пристанище “Русе – запад”.

По данни на Гражданска защита през нощта не е имало проблеми по цялото протежение на 37-те километра диги и не се е налагало излизане на аварийните екипи.

Водният стълб остава с около половин метър под максималния капацитет на дигите. Продължително високото ниво на реката обаче налага укрепване на защитните съоръжения, поради опасността от пробив на земно-насипните диги. Днес ще стане ясно, какво е състоянието на дигите от доклада на тримата специалисти от ВИАС, които са правили изследвания на съоръженията до късно снощи.

Притеснителни са обилните валежи в Унгария и Сърбия, защото там се формира нова приливната вълна надолу по течението на Дунав.

bgfactor.org
Дизайн :