Земетресение в Индонезия

29 Май 2006


Близо 20 000 пострадали се нуждаят от медикаменти и медицинска помощ, над 130 000 са бездомни, липсва храна
 
  Броят на жертвите на разрушителното съботно земетресение на о-в Ява в Индонезия надвиши 5 000 души, съобщава Reuters, цитирайки официална информация на местните власти. От 5 136-те жертви на труса, 3 464 са от провинция Йогякарта, където бе епицентъра на земетресението, а 1 672 – от провинция Централна Ява.

     Според правителството, броят на ранените е 2 155 души, но емисари на UNICEF посочват, че действителният им брой е около 20 000 души. Без подслон след бедствието са повече от 130 000 души, 40% от които - деца. Все още не е ясен точният брой на загиналите в отдалечените планински селища в Централна и Източна Ява, където гъстотата на населението е няколко пъти по-голяма, отколкото тази в Япония.

Основният удар на земетресението с магнитуд 6,3 степен по скалата на Рихтер понесе древната столица на Яванското кралство, Йогякарта, чийто храмове и дворци се посещават от над 1 млн. туристи годишно. Днес индонезийското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони на о-в Ява, за улесняването на подмогането на пострадалите и възстановителните работи, посочи вицепрезидентът на Индонезия, Юсуф Кала. Според него, извънредното положение в зоната на стихийното бедствие ще остане в сила 3 месеца, а за цялостното справяне с последствията от него ще е нужна не по-малко от година. За хуманитарна помощ, възстановяване на инфраструктурата и повторното застрояване на пострадалите райони, правителството отдели сумата от 1 трилион рупии ($ 107 млн.).

Индонезийският президент Сусило Бамбанг Юдхойоно (Susilo Bambang Yudhoyono) е разпоредил изпращането в гъстонаселения о-в Ява допълнителни армейски подразделения, които да подпомогната работата на местните и международни спасително-издирвателни екипи, които продължават да работят денонощно. Спешното прехвърляне на техника и хуманитарни пратки непосредствено в Йогякарта за момента е невъзможно, тъй като пистата на полуразрушеното местно летище е повредена. Хуманитарните полети са пренасочени към летищата в градовете Соло и Семаранг.

Близо 50 000 бежанци са настанени във временни палаткови лагери, тъй като на места земетресението е разрушило до 80% от жилищата. Останалите без подслон местни жители остро се нуждаят от питейна вода и храни, като има недостиг и на медикаменти и превързочни материали. “Червеният кръст” на Индонезия е разгърнал повече от 21 полеви болници, в които работят и военни медици от Южна Корея, Малайзия и Сингапур. Всички лечебни заведения в пострадалите райони са препълнени.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан обяви, че международната организация е готова да изпрати допълнителна хуманитарна помощ и международни спасителни екипи. Държавните и правителствени лидери на САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Италия и Испания също се включиха в ликвидирането на последствията от земетресението.

ЕС отпусна на Индонезия $ 3,8 млн. пряка финансова помощ, Великобритания – 3 млн. лири стерлинги, Китай – $ 2 млн., САЩ – $ 500 000. Япония и Малайзия изпратиха в засегнатите райони свои лекари и спасители, и хуманитарни пратки. Куала Лумпур предостави и $ 3,8 млн. помощ за семействата на пострадалите.


www.bgfactor.org
Дизайн :