Пет имена заличени завинаги от списъка на ураганите

За пръв път метеоролозите изваждат толкова много имена накуп - прекалено много жертви и щети причиниха през 2005

18 Юни 2006Членовете на Международната метеорологическа организация решиха да извадят името “Катрина” от списъка на имената, които се дават на урагани и бури, образували се в Атлантическия океан. Те се аргументираха с огромните щети, които предизвика едноименният ураган миналата година и оттам - с етичните си съображения по повод използването на същото име. Аналогична участ застигна още четири имена на урагани: “Денис”, “Рита”, Стан” и “Уилма”. Всички те взеха много човешки жертви през 2005 и предизвикаха огромни материални щети. Всяка година метеоролозите съставят списък на имената, които може да се дават на циклоните, с което облекчават работата на специалистите и опростяват процедурата по оповестяване сред населението. 


Специалистите избраха и имената, с които ще заменят извадените от списъка. За всеки нов сезон на урагани метеоролозите разполагат с фиксиран списък на имена, които се въртят през 6 години – например имената на ураганите, използвани през 2005, влизат пак в употреба през 2011. Не и този път, обаче. Вместо “Катрина” в списъка сега влиза “Катя”, “Денис” се променя на “Дона”, “Рита” става “Рина”, “Стан” – “Шона”, а “Уилма” се превръща в “Уитни”.
За предстоящия сезон на урагани тази година, който вече тече от 1 юни и ще продължи до 30 ноември, са приготвени имената “Алберто”, “Берил”, “Крис”, “Деби”, “Ернесто” , “Флоранс”, “Гордън”, "Елен", “Исак”, “Джойс”, “Кърк”, “ Лесли”, “Майкъл”, “Надин”, “Оскар”, “Пати”, “Рафаел”, “Сенди”, “Тони”, “Валери” и “Уилям”.
От 1953 година, когато на тропическите бури и урагани започват да се дават имена, от “обръщение” са извадени 67 названия. През 2005 година е установен своеобразен рекорд – никога до сега не са били отменяни наведнъж 5 имена.
До 1953 година са наричали циклоните на името на католическия светец, в чийто ден те са се сформирали. А един австралийски метеоролог е нарекъл дори няколко урагана с имената на политици, които не му харесвали..


Източник: http://www.bgfactor.org
Дизайн :