Рекордни за последните 2000 години жеги мъчат планетата

  Водещите американски специалисти по промените в климата и екологичното равновесие публикуваха резултатите от детайлно изследване, което показва, че през последните няколко години навсякъде на планетата температурите са отбелязали рекордни нива за последните 2000 години. Академията на науките на САЩ подготвила анализа за промените в климата на Земята през последните няколко хилядолетия по поръчка на Конгреса. Резултатите показали, че толкова високи средни температури на повърхността на Земята не са регистрирани със сигурност през последните 400 години, а най-вероятно и през последните 2 хилядолетия, съобщава Associated Press. Подобен по-горещ период бил отбелязан само веднъж преди това около 1000 г., който бил последван от относително застудяване в периода 1500-1850 г.

     В 155-страничния доклад, учените посочват, че пробите взети от почвата в различни части на света, ледниците и зоната на вечния лед, са показали, че основна причина за глобалното затопляне е драстичното увеличение на емисиите на парниковите газове, като въглероден диоксид и метан, през последните 150 години.

По-рано администрацията на Джордж Буш настояваше, че мащабите на глобалното затопляне не са толкова сериозни, че да наложат незабавното въвеждане на по-строгите мерки за контрол върху замърсяването, които биха стрували работните места на 5 млн. от американците. Изследователите на промените в климата обаче са открили достатъчно основателни доказателства, че внезапното и рязко затопляне на планетата са свързани с развитието на световната цивилизация и промишлената дейност на човека. Големите пикове в изхвърлянето на въглероден диоксид и метан в атмосферата започва през ХХ век, след като концентрацията на 2-та парникови газа е оставала в рамките на нормалното през предишните 12 000 години.

     Друго изследване, проведено паралелно от учени на Националния център за атмосферни изследвания на САЩ развенча и мита за липсата на други вредни странични ефекти от затоплянето, освен жегата и засушаването. Според наблюденията на учените Кевин Тренбърт (Kevin Trenberth) и Денис Шей (Dennis Shea), увеличаването наполовина на енергията на разрушителните урагани в Атлантическия океан през 2005 г., се дължи именно на затоплянето в Северното полукълбо, а не на естествените циклични промени на климата.

     Как да оцелеем по време на жегите?

  Не яжте много тежка храна – мазни меса, тестени изделия и пържено. Тя затруднява нормалното храносмилане и увеличава натоварването на сърцето. Вместо чай и кафе, пийте повече витаминозни сокове. Носете за всеки случай със себе си валидол, нитроглицерин или други препарати за намаляване на кръвното налягане. Най-добре избягвайте да излизате по улиците по обед. Вместо това си организирайте сиеста (следобедна почивка с дрямка)!

     Винаги включвайте копчето на климатика “Swing” или “Air flow direction”. Това е режим на автоматичните щори, който разсейва въздушния поток в безопасното вертикално направление. Не охлаждайте помещенията повече от 18 градуса по Целзий и докато климатика работи дръжте вратите и прозорците затворени.

     Ако сте си взели вода или разхладителна напитка директно от фризера/хладилника, я оставете да да придобие по-нормална температура за около 15 мин. Не консумирайте твърд алкохол и ограничете пушенето. Избягвайте солените храни и използвайте по-малко сол, тъй като тя задържа влагата в организма.


www.bgfactor.org
Дизайн :