Над Антарктида се появиха необичайни облаци

3 Август 2006

Тези облаци са много голяма рядкост, а появата им е признак за разрушаването на озоновия слой на Земята.

Полярните стратосферни облаци се образуват при температура по-ниска от минус 115 градуса по Целзий.
  Австралийски учени, наблюдаващи метеорологичните условия на Южния полюс, регистрираха рядко и необичайно облачно образувание над Антарктида. Тези редки облаци, известни като полярни стратосферни облаци или седефени облаци, са фиксирани на 25 юли 2006 г. над австралийската полярна метеорологична станция “Маусън” (Mawson).

  Снимките на преливащите се облаци със седефен отенък е успял да направи миналата седмица метеорологът Рене Бейкър (Renae Baker) и колегите му, когато са се намирали на 20 километра от антарктическата станция, съобщи Australian Antarctic Division.
Според специалистите тези облаци са много голяма рядкост и, по принцип, се появяват в планините на Севрния или Юния полюс, а също и в полярните ширини. Образуват се под влиянието на въздушни маси, чиято температура е една от най-ниските на Земята. Полярните стратосферни облаци се формират на високите места в полярните ширини само през зимата - за целта е нужна температура по-ниска от минус 115 градуса по Целзий.

     В деня, когато са направени фотографиите, аеросондите са регистрирали температура от минус 122 градуса по Целзий.

  Напомнящите перлени раковини облаци се образуват, когато светлината на залязващото или изгряващо слънце преминава през кристалите на заледената в облаците вода. Тези кристали трябва да се носят от силен въздушен поток. “Звучи невероятно, но на височина повече от десет километра въздушните маси се движат със скорост над 230 километра в час”, - коментира Бейкър.

     Едновременно с това, стратосферните облаци са не само предмет на любопитство. Според изследователите появата на такива облаци е явен знак за появата на необичайни условия в атмосферата. Това е признак за разрушаването на озоновия слой на Земята.

     В момента учените анализират появата на полярни стратосферни облаци над Земята през последните 25 години. За този период стратосферата е слязла надолу, а температурата на ниските слоеве на атмосферата се е увеличила.


www.bgfactor.org

http://www.aad.gov.au/default.asp?casid=7088
Дизайн :