Мощно земетресение остави Хаваите без ток

16 Октомври 2006

Най-силният трус на тихоокеанските острови от 20 години насам, за щастие мина без жертви и опасност от цунами


Последното земетресение с подобна сила на островите, датира от 1983 г.
Рано сутринта в неделя местно време, Хавайските о-ви бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 6,5-6,6 по скалата на Рихтер. Трусът е най-силният, регистриран в американския островен щат през последните 20 години, уточнява Федералната геоложка служба (U.S. Geological Survey). Както предава Associated Press, след първичния трус, са последвали серия от вторични трусове, най-мощният от които е бил с магнитуд 5,8 степен по скалата на Рихтер.

Земетресението било усетено в 7,07 ч. вчера местно време (20,07 ч. вчера българско време), като епицентърът бил на около 16 км. северно-северозападно от град Кайлуа Кона (Kailua Kona), разположен на западното крайбрежие на най-големия о-в Хавай, уточнява геофизикът от Националния информационен център за земетресенията на САЩ (National Earthquake Information Center), Дон Блейкман (Don Blakeman). Според наблюденията на специалистите, няма риск от възникването на цунами вследствие на труса.
Земетресението не е взело жертви, като няколко души са получили леки наранявания. Губернаторът на Хавай Линда Лингъл (Linda Lingle) обяви бедствено положение в щата, заради разрушенията, причинени на множество постройки и пътища. Сред пострадалите сгради са и няколко хотела, от които са били евакуирани около 3 000 души. Както уточняват местните власти, катаклизмът е предизвикал масово спиране на електричеството на територията на целия архипелаг, заради задействането на сензорите за сеизмична защита на електропреносната система. Сривове в снабдяването с електричество са зафиксирани на всички острови, като най-сериозно е положението на централния остров Оаху (Oahu), където без електричество са останали 95% от населението.   

Образувалите се в резултат на земетресението свлачища, са нарушили движението по основната магистрала на о-в Хавай. Компютърната симулация за земетресенията на Федералната агенция за извънредните ситуации (FEMA) е показала, че на острова, в резултат на трусовете, може да са повредени близо 170 моста, уточнява представителят на Агенцията Боб Фентън. За оценяване на последствията, щетите и подпомагане на възстановяването на инфраструктурата, на о-в Хавай са били изпратени над 50 сътрудници на FEMA.

Природното бедствие причинило паника и на останалите острови от архипелага. На о-в Оаху няколко души са били хванати в капан в асансьорите на местните небостъргачи, а в популярния курорт Уайкики, изплашените туристи щурмували масово магазините, за да се снабдят с вода, храна и предмети от първа необходимост. В резултат на това, пред търговските центрове се образували огромни опашки, а клиентите били пускани вътре по един.
Земетресения с магнитуд на 6-та степен по скалата на Рихтер са изключителна рядкост на Хаваите, които обикновено страдат от трусове от 3-4 степен по Рихтер. Последното земетресение с подобна сила датира от 16 ноември 1983 г., когато трус с магнитуд 6,7 по Рихтер предизвиква сериозни разрушения на о-в Хавай.
Дизайн :