Глобалното затопляне унищожава Гълфстрийм

5 Декември 2005

Когато топлото течение се забавя се понижава температурата във Великобритания и Северна Европа.

  Гълфстрийм може да изчезне, а температурата в Европа ще се понижи с около 10 градуса, предупреждават британски океанолози. Според резултатите от изследването им, топлото океанско течение вече е отслабнало с една трета през последните 12 години. За това са виновни сибирските реки и арктическите ледници, пише The Guardian.

    
Поради глобалното затопляне ледниците се разтапят, а реките вливат повече вода в океана. Следователно, отбелязват океанолозите, смесването на водите нарушава цикъла на топлообмен, осигуряващ съществуването на Гълфстрийм. При “нормални условия” Гълфстрийм доставя по крайбрежието на Северна Европа топла вода от тропиците. Тази вода се намира на повърхността, на север тя се охлажда и се спуска надолу, след което се отправя на юг. Така се осъществява една непрестанна циркулация. Ако съдържанието на соли е малко (а това се случва след смесването на морска с речна вода), то плътността на водата се изменя и течението може да изчезне.

     Резултатите от последната изследователска експедиция показват, че за една секунда Гълфстрийм пренася 6 милиона тона вода по-малко в сравнение с 1992 година. Учените настояват да се постави в океана разпределена мрежа от датчици, които да следят непрекъснато измененията в течението.

     Поради факта, че универсални климатични модели не съществуват, специалистите не са готови математически да предскажат последствията от глобалното затопляне в детайли. Климатологът Тим Озбърн (Tim Osborn) отбелязва, че когато течението се забавя, това води до понижаване на температурата във Великобритания и Северна Европа средно с няколко градуса, но ефектът е различен през различните сезони.
Дизайн :