Ледовете в Арктика се топят и през зимата

Ледените блокове, които плуват в Северния ледовит океан, са се стопили и броят им е намалял с 14% между 2004 и 2005 г. Според учените намаляването им е ясен знак за затоплянето на климата заради парниковия ефект. Учените наблюдават топенето на ледените шапки на полюсите със сателити още от 1970 г. Новото сега е, че ледовете се топят и през зимата. "Парниковият ефект става очевиден в Арктика", каза Джозефино Комисо от центъра Годард в НАСА. По принцип ледените блокове в Арктика са постоянни и целогодишни. Нормално е да намалеят с около 2% на десетилетие, обясни Комисо. Но за 2005 и 2006 г. този лед е с 6% по-малко от нормалното за последните 26 години. Екип на НАСА в Калифорния изчисли въз основа на сателитните снимки, че ледовете са намалели с 14% между 2004 и 2005 г. Рекордното топене на ледовете беше отбелязано през лятото на миналата година.


Арктика изчезва след 30 години
През 2040 кораби свободно ще минават през Северния полюс


Ледовете на Арктика ще се разтопят напълно до 2040 г., показва изследване на космическата агенция на САЩ НАСА, съобщи в. "Телеграф". Британски учени обаче смятат, че това ще стане по-рано. Ако прогнозите са верни, застрашено е оцеляването на белите мечки, гърбатите китове и тюлените. Само през последната четвърт на XX век Арктика е загубила 25% от леда си. Само след 30 г. кораби ще могат да минават напряко през Северния полюс, се казва в съобщение на учени от Университета в Колорадо. "Корабоплаването и водата, която абсорбира повече слънчева светлина от ледовете, ще доведат до още по-драматично и бързо затопляне", предупреждава Марика Холънд, ръководител на екипа.  Постоянни ледове през лятото ще останат само край бреговете на Гренландия и още няколко северни острова, показва компютърна симулация представена на конгреса на Американското геофизическо дружество. Марк Сериз, водещ учен в областта, уточнява, че вечните ледове са намалели с 2 млн. кв. км в сравнение с историческите средни данни и вече не са в състояние да се самовъзстановяват след лятното топене.
Само драстично съкращаване на емисиите въглероден двуокис биха забавили този процес. Британските учени, които се занимават с Антарктида, обаче алармират, че вместо това количествата вредни емисии са скочили 2 пъти в сравнение с темпа от 2000 г., а това ускорява и топенето на ледовете.
Дизайн :