Вечните снегове на Еверест също са засегнати от глобалното затопляне

Февруари 28, 2007 news.club.bg

Вечните снегове на Еверест в Хималаите също са засегнати от глобалното затопляне, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от Франс прес.
Френски учени са заключили, че е налице намаляване на броя на мехурчетата газ, "заловени" в леда през 20-и в., в сравнение с количеството газ в по-древния лед. Това подсказва, че снегът по повърхността на ледниците се топи бързо през лятото, се казва в комюнике на Френския център за научни изследвания.
Резултатите от изследването ясно сочат, че глобалното затопляне е засегнало дори вечните снегове на покрива на света, се допълва в комюникето. За еволюцията на климата в Хималаите и на Тибетското плато се знаят малко неща.
Все пак през 2001 г. и 2002 г. китайски изследователи извършиха сондажни работи в ледника East Rongbuk, разположен на северния склон на Еверест, на височина 6518 метра и взеха три проби от него.
Като изследвали две от пробите, изследователи от лабораторията по гласиология и геофизика на околната среда и лабораторията за изследвания на климата и околната среда към Френския център за научни изследвания са изчислили количеството газ в леда. Така те получили "маркер на климата", който връща 2000 години назад във времето.
Количеството газ в леда зависи директно от интензивността на топене през лятото. На такава височина снегът по повърхността частично се топи през лятото, а образувалата се по този начин вода прониква през снежната покривка на по-голяма дълбочина, където впоследствие се заледява. Това се отразява на плътността и размерите на мехурчетата въздух, т.е. на количеството газ в леда, обясниха френските изследователи. БТА
Дизайн :