2 силни труса разлюляха Индонезия

www.bgfactor.org - 6 Март 2007

Последователни трусове с магнитуд 6,3 и 6,0 степен по Рихтер причиниха смъртта на най-малко 26 души в Западна Суматра


Две последователни силни земетресения предизвикаха жертви, разрушения и сериозна паника в западната част на индонезийския о-в Суматра тази сутрин, съобщава Reuters. Първият трус със сила 6,3 степен по Скалата на Рихтер, чийто епицентър е бил на около 49 км. северозападно от град Паданг, е бил усетен дори и в някои селища в Малайция и в Сингапур, които се намират на около 400 км. разстояние.

Второ земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер е разлюляло същия район 2 часа след първия трус. Местната телевизия съобщава за най-малко 26 жертви в зоната на бедствието, посочва Sky News. Според местните сеизмолози, опасност от разрушително цунами след стихията няма.

  Най-силно пострадали са градовете Солок, разположен на около 40 км. североизточно от Паданг и Батусангкар, намиращ се близо до епицентъра на земетресенията, северно от Паданг. Сред жертвите има най-малко 2 деца, който загинали по време на игра на училищна площадка в Солок, след като били затрупани от отломките на 2-етажно здание. Наблюдаващият ги учител също е загинал, уточнява Associeted Press. Ръководителят на кризисния център към Министерството на здравеопазването Рустам Пакая посочва, че броят на жертвите може да нарастне, тъй като в района на бедствието са разрушени неколкостотин сгради, в т. ч. и оживеното здание на банка. 

Трусовете са прекъснали електроснабдяването в крайбрежния район на Западна Суматра и са принудили евакуацията на около 300 пациенти от местна болница. Земетресенията предизвикаха масова паника сред населението на провинция Паданг, което все още пази спомена от разрушенията, предизвикани от убийствения трус от 9,0 степен по Скалата на Рихтер в края на декември 2004 г., който заедно с последвалото го мощно цунами отне живота на над 230 000 души в 10 държави, в т. ч. 131 000 жертви само в индонезийската провинция Ачех. Земетресенията и вълните-цунами са истински бич за жителите на островната държава, като при последния сериозен удар на цунами по крайбрежието на о-в Ява през 2006 г. загинаха близо 5000 души.
Дизайн :