Загадъчна гибел на пчелите тормози САЩ

Умиращите насекоми заплашват икономиката на континента

http://www.vsekiden.com/
05.03.2007

Загадъчната гибел на пчелите в САЩ може да предизвика катастрофални последици за икономиката на страната. По последни данни на територията на 20 щата през зимата са загинали 80% от всички пчели, като причината за това явление все още не е установена. Около 90 от основните селскостопански култури в САЩ са напълно зависими от пчелите и както смятат специалистите "трудовата дейност" на тези насекоми осигурява на американската икономика около 14 млрд. долара годишно. Разбираемо е безпокойството около тази ситуация, пише Ню Йорк Таймс. Засега всичко изглежда като на кино и никой не разбира последиците от тази заплаха, коментира изданието.

Според вестника масовата гибел на пчелите означава не просто недостиг на мед. "Всъщност икономическата ценност на меда, восъка и другите пчелни продукти е съвършено незначителна в сравнение с обема от "услуги", които оказват пчелите при опрашването на селскостопанските култури". По сметки на специалистите хранителният режим на средния американец (за около 1/3 от тях) се състои от продукти, резултат от дейността на пчелите.

Учените вече се опитват да установят причините за изчезването на насекомите. Като възможни варианти се приемат болест или прекомерното използване на пестициди. В същото време, пише вестникът, пчелите изчезват с невероятно бързи темпове, а министерството на селското стопанство на САЩ дори не успява да направи необходимата статистика. Вестникът предупреждава, че явлението може да се превърне в сбъдване на кошмар от най-песимистичните научно-фантастични филми.
Дизайн :