1 200 души евакуирани заради голям горски пожар в Ориндж Каунти


www.bgfactor.org - 12 Март 2007

В Южна Калифорния е обявена “червена тревога” в очакване на нови горски пожари заради рекордно сухото и горещо време


Бързо разпространяващ се горски пожар унищожи над 800 хектара гори в хълмистото предградие Анахайм Хилс (Anaheim Hills) в калифорнийския окръг Ориндж (Orange County), разположено на около 56 км. югоизточно от Лос Анджелис, съобщава Reuters. Пожарникарите съобщавата, че засега огънят е опожарил 2 от луксозните къщи в района, на стойност няколко милиона долара, и 2 други дворни постройки, но заради опасността са евакуирани над 2 100 жители на района.

Както уточнява официалният представител на местния Противопожарен департамент, кап. Стив Милър (Capt. Steve Miller), в късните часове на неделя, пожарът е бил овладян на 30%. За потушаването му са ангажирани близо 1000 пожарникари, хеликоптери и самолети. Пламъците са подхранвани от горещите пориви на пустинния вятър със скорост до 55 км/ч. В същото време, влажността в района е под 5% и метеоролозите не очакват и капка дъжд през следващите най-малко 5 дни. Очаква се обаче днес ветровете постепенно да утихнат, което ще даде на пожарникарите шанс да ограничат разрастването на стихията към понеделник вечерта, уточнява Associeted Press.

Според информация на Милър, пожарът избухнал рано сутринта в неделя местно време и вероятно е предизвикан от палежа на открадната и изоставена впоследствие кола. При борбата с пламъците изгаряния са получили няколко пожарникари, но жертви няма, посочва Ед Флеминг (Ed Fleming), командир на пожарно подразделение в Ориндж Каунти, цитиран от France Presse.

Южна Калифорния е подложена на екстремно висок риск от горски пожари през последните няколко дни, след като през уикенда постоянните горещи и сухи ветрове повишиха температурите до 32°С. Метеоролозите в областта посочват, че това е една от най-сухите зими в историята, като от юли 2006 г. в района на Лос Анджелис са паднали само 6,35 см. валежи, при нормалното за годината количество от 29,2 см. Традиционно пикът на горските пожари в Калифорния е от юни до октомври, но противопожарните служби предупреждават живеещите в Южна Калифорния да останат бдителни заради сериозната опасност от нови пожари.

Междувременно, Департаментът по горите на Калифорния обяви, че още един горски пожар е избухнал в окръг Ривърсайд, съобщава CNN. По думите на представителят на департамента, кап. Джули Хътчинсън (Capt. Julie Hutchinson), пламъците са избухнали на около 32 км. от град Корона в окръг Ривърсайд и са опустошили площ от около 100 декара, но не представляват опасност за жилищните постройки в района.
Дизайн :