За пример: Еквадорската конституция дава права на природата

Част от предложените промени в конституцията на Еквадор ще гарантират на природата „правото да съществува, да се опазва, да поддържа и възражда жизнения си цикъл, структура, функции и еволюционен процес” както и легалният статут на всяко лице, което защитава тези права пред съда.


Прочети още...

Японците "с научна цел" ще убият и изядат хиляда кита


Япония обяви, че изпраща в южната част на Тихия океан китоловна флотилия, която е получила разрешение да убие хиляда кита, съобщи Би Би Си.

Защитници на околната среда от цял свят протестират срещу решението на Токио. Според еколозите, популацията на китове, почти изцяло избити през ХХ век, ще не е достигнала нормалното си равнище.

Според японците обаче са се родили достатъчно китове за поддържането на устойчива популация, затова възобновяването на лова няма да има сериозни последици.

Освен това китоловците твърдят, че бозайниците ще бъдат избивани "с научна цел" - вътрешните органи ще бъдат изпратени в лаборатории за изследване. В Япония признават, че месото на животните ще бъде продадено като деликатесно на пазарни цени.

Еколозите не са убедени в правотата на японските аргументи. Според защитници на околната среда японската научна програма е стремеж да бъдат подкрепени китоловците, които от 1986 г. на практика са останали без работа. БТА

Екологичен град ще бъде изграден в Испания

В средата на 2008 година в Испания ще започне строителството на "екополис", който не нанася щети на околната среда. Екологичният град ще бъде изграден в испанската провинция Риоха, предаде РИА Новости.

В момента се разглеждат няколко проекта за бъдещия "екополис". Всички документи трябва да са готови до февруари 2008 година, след което ще започне строителството, предава агенция Фокус.

Новият град ще бъде изграден в съответствие с най-модерните технологии за съхранение на енергоресурсите. Испанските власти се надяват, че градът ще послужи за пример в борбата срещу климатичните промени.

Всички сгради в екологичния град ще се захранват със слънчеви батерии, а 20% от територията на "екополиса" ще бъде заета от паркове.

 

SOS - LIVE EARTH - Концертът за климата в криза

Cameron Diaz, Al Gore and Kevin Wall at the announcement of SOS / LiveEarthПредназначението на SOS е да се създаде глобално движение за борба с кризата в световния климат. То ще достигне до всеки човек във всяко кътче на света чрез телевизия, филми, радиа, интернет и “Живата Земя” – 24 часов концерт на 07.07.2007г, който ще се състои на 7-те континента и ще събере повече от 100 от най-добрите световни музиканти. Само “Живата Земя” ще привлече публика от над 2 млрд души включваща публиката на живо и живо предаване в медиите. SOS партнира с MSN използвайки тяхната популярност за да стане концерта достъпен за хора от целия свят.

Публиката на “Живата Земя” и следващите мероприятия след концерта ще създадат основата за нова, дългосрочна инициатива за борба с проблемите в климата водена от Алианс за запазване на климата с председател Вицепрезидента Ал Гор. SOS е основана от Кевин Уол, който спечели ЕМИ като световен изпълнителен продуцент от канала Live 8.

Прочети още...