Белият дом е уведомен за ново откритие на Марс + Ъпдейт

НАСА е уведомила Белия дом за плановете си скоро да обяви нови значителни открития, направени с апарата Феникс, засягащи „потенциала за живот” на Марс, съобщиха учени пред Aviation Week & Space Technology („Авиационна седмица” и „Космически технологии”). Източникът казва, че новите данни не са за откриването на съществуващ или минал живот на Марс. Данните по-скоро се отнасят за обитаемостта – потенциалната способност на планетата да поддържа живот.

Данните са много по-комплексни от резултатите, които NASA обяви на 31 юли, че Феникс е потвърдил наличието на вода под формата на лед. Международните новинарски медии разтръбиха това съобщение, но то не беше изненада за никой от екипа на изследователите. „Те откриха вода на Марс за трети или четвърти път” пошегува се един от старшите учени по повод на врявата около "открития" лед.


Другите данни, които още не са дискутирани открито, са много по-провокативни, казват специалистите работещи с Феникс. Всъщност, екипът, който е направил откритието не беше представен на пресконференцията от 31 юли за да не им бъдат задавани въпроси, които да разкрият информацията преди NASA да е готова за това.


Научният съвет към кабинета на Буш обаче е осведомен за новата информация, която NASA се надява да съобщи официално в средата на август. Възможно е съобщението да не излезе до септември заради допълнителни анализи. Учените от NASA от самото начало твърдяха, че нито TEGA - лабораторията за органична химия, нито МЕСА - системата за мокра химия са открили настоящ или минал живот. Изглежда, че ключът от загадката се намира в това как марсианската почва реагира при смесването и с водата. Преди месец още учените съобщиха, че почвата на Марс е като земната и може да поддържа живот. В такъв случай каква е тази още по-интересна информация, за която NASA е взела строги мерки да не се разпространява. Какво откритие са направили учените след втората проба, когато марсианската почва е била автоматично смесена с водата?

 

Автор: Крег Ковалт

Източник: AVIATIONWEEK.COM, 1 Август, 2008

Превод (със съкращения): stiver

http://ufo-stiver.blogspot.com/

Дизайн :