Нова технология обещава 500 пъти по-бърз компютър

Учените опитват прецизно да манипулират трептенето на електроните, за да създадат енергийни микровълни

09.07.2006

Учени от различни страни, сред които Франция, Белгия и Англия, обявиха, че започват да разработват технологични методи, които в бъдеще ще позволят създаване на суперпроцесор с невероятна скорост, както и хард диск с огромен капацитет.

Изследователи от британски университет ще ръководят тригодишен проект на стойност 1 млн. долара, свързан с приложението на магнитно поле в компютърните технологии. Учените ще търсят начини за създаване на енергийни микровълни, чрез "изстрелване" на електрони в магнитно поле. Самото поле ще се генерира в специално разработени полупроводници, широки едва няколко атома и напластени с магнити.

Проектът има потенциала да осигури безжично пренасяне на електронните сигнали. Вече съществува WiFi технологията, но при нея електрониката, която създава безжичните сигнали, е твърде голяма, за да бъде интегрирана в един единствен микрочип. С използването на магнитно поле за генериране на микровълни може да се стигне до създаване на такъв чип, казват експерти. Това ще направи компютърът на близкото бъдеще 500 пъти по-бърз, като ще запази сегашния си традиционен размер, показват предварителни изчисления.

В основата на новия вид безжични връзки стои т.нар. "спинтроника" ("spintronics"), като "спин" е понятие от квантовата механика. В случая това означава, че учените ще трябва чрез магнитното поле да предизвикат трептене на електроните, което да създаде енергийни микровълни. В края на май тази година учени от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са създали необходимия полупроводник. Очаква се това да стимулира развитието на "спинтрониката".

Основни резултати ще са увеличено бързодействие и надеждност на бъдещите компютри, като същевременно ще намалее количеството използвана енергия. Резултатите от развитието на "спинтрониката" може да се окажат впечатляващи, коментират експерти.

През 2002 г. изследователският екип на IBM обяви, че използвайки методите на "спинтрониката" е способен да компресира мащабно количество информация (1 терабайт) на изключително малък по размери носител - диск с диаметър 3,5 инча, което прави впечатляващите 1,5 гигабита на квадратен милиметър. Устройства като лаптопи и iPod плеъри вече успешно работят с методите на "спинтрониката", за да складират информацията в ултрамалки магнитни харддискове. Използването на "спин" състоянията на електроните за обработка на информация обаче ще бъде голяма крачка в развитието на технологиите, казват учените. Друго значително предимство при "спинтрониката" е, че ще може едновременно да се пренася информация в две противоположни посоки, споделя Джагадеш Модера, ръководителят на научния екип от Масачузетс.

Това е един от факторите, който ще доведе до значително увеличаване на скоростта на работа в бъдещите компютри.

Тechnews.bg
Дизайн :